Foodwatch: '9 op de 10 kindertoetjes ongezond'

29 september 2017

Foodwatch onderzocht het suiker-, vet-, en zoutgehalte van de zuiveltoetjes voor kinderen in de vijf grootste supermarkten. Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de voor kinderen bestemde zuiveltoetjes niet gezond is. Suiker lijkt hierbij de grootste boosdoener.

De voedselwaakhond onderzocht 51 kindertoetjes van de vijf grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Slechts 5 van de toetjes, de AH-huismerktoetjes RockFrogs, voldoen aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Suiker, vet en zout

Van de 51 toetjes bevatten 46 meer suiker dan de 10 gram die de WHO als maximum hanteert per 100 gram. Volgens Foodwatch ligt het gemiddelde suikergehalte ligt op 14 gram per 100 gram, met uitschieters tot 23 gram suiker.

In 39 van de 51 toetjes zit meer dan de WHO-norm van 2,5 gram vet per 100 gram. In 16 van de 51 toetjes zit te veel verzadigd vet: meer dan 2 gram per 100 gram. Volgens Foodwatch zit in 1 toetje de maximaal nog als gezond aangeduide 0,2 gram zout per 100 gram.

Foodwatch

Foodwatch: “Je zou mogen verwachten dat fabrikanten juist extra letten op de gezondheid bij kinderproducten. Het tegendeel blijkt waar: ze worden boordevol suiker gestopt. Het winstbejag wint het van het verantwoordelijkheidsgevoel in de voedingsindustrie.”

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?