Foodwatch-actie tegen 'verborgen dierbestanddelen'

Foodwatch start een e-mailactie tegen ‘verborgen dieren’ in voedingsmiddelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingrediënten van rund in chips, visgelatine in vruchtensap en schellak van luizen op fruit.

Volgens de consumentenorganisatie is de voedingsmiddelenproducent nu niet altijd wettelijk verplicht om op de verpakking te melden dat er dierlijke (bij)producten in hun producten zitten. Dit terwijl minstens 1,5 miljoen consumenten bepaalde dierlijke ingrediënten in voeding willen vermijden, uit religieuze, etnische of andere overwegingen, aldus Foodwatch.

In de wetgeving, die eind dit jaar in werking treedt, kunnen fabrikanten technische hulpstoffen verzwijgen omdat deze niet worden beschouwd als ingrediënten.

Dinatriuminosinaat

Zo blijkt uit de allergenenlijst op de website van Croky dat de Pickles variant ingrediënten van runderen bevat. Waarschijnlijk gaat het om smaakversterker E631, die als dinatriuminosinaat in de ingrediëntenlijst van Croky Pickles vermeld is, stelt Vlees+.

Verder bevat de traditionele olijfolie van Carbonell 1,5 procent visolie en heeft Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas 'gelatine' die afkomstig blijkt te zijn van varkens.

Foodwatch wil dat minister Schippers strengere etiketteringsegels opstelt en is een e-mailactie gestart.

Het ministerie van VWS reageert in de Volkskrant: “Als mensen vanwege hun geloof een e-nummer moeten ontwijken, dan zijn er plekken om die informatie te krijgen.” Verder stelt het ministerie dat “dit niet het moment zijn om het aan te kaarten”, omdat er net een heel herzieningstraject is geweest'”.

Lees ook:

Reactie FWS: ‘Hulpstoffen zijn géén ingrediënten’ (15 augustus 2014)

‘Geen L-cysteïne van haar naar Nederlandse bakkers’ (6 februari 2014)

‘Geen gehaktballetjes van katten- en hondenvlees’ (17 mei 2013)

‘Plantaardig staat niet boven dierlijk eiwit’ (2 maart 2012)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...