Foodwatch dient klacht in over vanillevla zonder vanille

1 oktober 2018

Foodwatch dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen vanillevla zonder vanille. Flink wat producten die ‘vanillevla’ heten bevatten helemaal geen vanille, maar aroma’s of kunstmatige vanilline. Foodwatch noemt dit vindt dit soort ‘misleiding’ onaanvaardbaar.

De klacht van Foodwatch volgt op een rapportage die is gemaakt door het programma Radar van AVROTROS over hetzelfde onderwerp. Volgens Foodwatch ‘denken fabrikanten hier mee weg te komen’ doordat autoriteiten als de NVWA niet ingrijpen.

EU-wetgeving

De regelgeving van de Europese Unie verbiedt misleiding op etiketten. Dit is vastgelegd in de verordening (EG) nr. 1169/2011. Afgelopen zomer pleitte de consumentenorganisatie BEUC in een rapport nog voor aanscherping van deze regels, omdat niet duidelijk gedefinieerd is wat wel en niet zou mogen. Zo zijn marketingtermen als ‘ambachtelijk’ of ‘volkoren’ niet beschermd. Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis liet afgelopen maand doorschemeren dat de verordening niet wordt verscherpt. Het is aan de betreffende autoriteiten in de lidstaten om de regels naar eigen inzicht te handhaven.

Misleiding

Misleidende afbeeldingen en woorden op verpakkingen van voedingsmiddelen zijn een reëel probleem. Maar het is de vraag of Foodwatch met vanillevla wel echt een van de meest schrijnende gevallen te pakken heeft. Het verschil tussen echte en synthetische vanille heeft enkel te maken met smaak en niet met gezondheid. Echte vanille-extracten bevatten veel verschillende geur- en smaakstoffen, de kunstmatige variant enkel de belangrijkste: vanilline. Synthetische vanilline is echter een veel goedkoper en duurzamer alternatief.

Altijd op de hoogte blijven?