Foodwatch: drinkpakjes voor kinderen zijn suikerbommen

drinkpakjes

Foodwatch heeft onderzoek gedaan naar drinkpakjes voor kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat deze extreem zoet zijn. Bijna één op de vier drinkpakjes bevat meer suikers dan een glas Coca-Cola. Foodwatch onderzocht 194 drinkpakjes die de grote vijf supermarkten verkopen.

Onder de 45 drinkpakjes met meer suikers dan Cola bevinden zich veel ‘vruchten’-drankjes met toegevoegd suiker, chocomel en drinkyoghurts.

Suiker

Kinderen krijgen veel te veel suikers binnen. Volgens Foodwatch is dit 51 kilo suiker per jaar. Ongeveer de helft hiervan is kristalsuiker. Er zijn veel verschillen tussen de drinkpakjes. Gemiddeld zitten er vier suikerklontjes in een pakje. Bedenk hierbij dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks niet meer dan zes suikerklontjes ‘vrije’ suikers te eten en drinken.

Vijf soorten drinkpakjes

  1. Yoghurtdrinks kwamen als zoetste uit de bus: tot wel 13 gram suikers per 100 ml. Dit komt neer op zes-en-een-halve suikerklont per drinkpakje!
  2. Chocomelk is extreem zoet: tot wel zes suikerklontjes per pakje. Volle, magere of halfvolle chocomel zegt alleen iets over het vetgehalte.
  3. ‘Vruchten’drankjes. In deze pakjes zit meer suiker dan fruit.
  4. Vruchtensap heeft ten onrechte een gezond imago. In het proces van fruit naar sap verdwijnen de meeste gezonde stoffen, zoals de vezels. Wat overblijft is vooral (vruchten)suikerwater. Het lichaam verwerkt deze suikers anders dan wanneer ze nog in vers fruit zitten, wat deze suikers extra ongezond maakt (zie artikel New York Times).
  5. Kunstmatige gezoete drankjes. De voedingsindustrie vervangt suiker door kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief. Ook kunstmatige zoetstoffen worden in veel onderzoeken in verband gebracht met obesitas en suikerziekte (diabetes type 2).

Lees ook:

             
Lees ook
Foodwatch en Farmers Defence Force vragen aandacht voor CETA-audit uit mei

Foodwatch en Farmers Defence Force vragen aandacht voor CETA-audit uit mei

Uit een audit van de Europese commissie blijkt dat de mogelijkheid bestaat dat Canada met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Volgens de CETA-handelsverdragen, mag Canada alleen hormoon-vrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaarheid- en controlesysteem kent echter gebreken, waardoor verboden export mogelijk toch plaatsvond.

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid voert geen ‘suikertaks’ in. Het RIVM deed onderzoek naar de waarde van een verhoogde belasting op suikerhoudende dranken en concludeerde dat het een mogelijke maatregel is tegen overgewicht. De staatssecretaris vertrouwt echter op het Nationaal Preventieakkoord.

Felle woorden tussen Foodwatch en Kenniscentrum suiker & voeding

Felle woorden tussen Foodwatch en Kenniscentrum suiker & voeding

Foodwatch verwijt in een recent onderzoek de suikerindustrie dat het wetenschap gebruikt om suiker in een onterecht positief daglicht te stellen. Negen wetenschappers, betrokken bij de suikerindustrie, uiten zich publiekelijk in lijn met belangen van de industrie. Het Kenniscentrum suiker & voeding, de betreffende groep uit de suikerindustrie, noemt...