Foodwatch: drinkpakjes voor kinderen zijn suikerbommen

drinkpakjes

Foodwatch heeft onderzoek gedaan naar drinkpakjes voor kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat deze extreem zoet zijn. Bijna één op de vier drinkpakjes bevat meer suikers dan een glas Coca-Cola. Foodwatch onderzocht 194 drinkpakjes die de grote vijf supermarkten verkopen.

Onder de 45 drinkpakjes met meer suikers dan Cola bevinden zich veel ‘vruchten’-drankjes met toegevoegd suiker, chocomel en drinkyoghurts.

Suiker

Kinderen krijgen veel te veel suikers binnen. Volgens Foodwatch is dit 51 kilo suiker per jaar. Ongeveer de helft hiervan is kristalsuiker. Er zijn veel verschillen tussen de drinkpakjes. Gemiddeld zitten er vier suikerklontjes in een pakje. Bedenk hierbij dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks niet meer dan zes suikerklontjes ‘vrije’ suikers te eten en drinken.

Vijf soorten drinkpakjes

  1. Yoghurtdrinks kwamen als zoetste uit de bus: tot wel 13 gram suikers per 100 ml. Dit komt neer op zes-en-een-halve suikerklont per drinkpakje!
  2. Chocomelk is extreem zoet: tot wel zes suikerklontjes per pakje. Volle, magere of halfvolle chocomel zegt alleen iets over het vetgehalte.
  3. ‘Vruchten’drankjes. In deze pakjes zit meer suiker dan fruit.
  4. Vruchtensap heeft ten onrechte een gezond imago. In het proces van fruit naar sap verdwijnen de meeste gezonde stoffen, zoals de vezels. Wat overblijft is vooral (vruchten)suikerwater. Het lichaam verwerkt deze suikers anders dan wanneer ze nog in vers fruit zitten, wat deze suikers extra ongezond maakt (zie artikel New York Times).
  5. Kunstmatige gezoete drankjes. De voedingsindustrie vervangt suiker door kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief. Ook kunstmatige zoetstoffen worden in veel onderzoeken in verband gebracht met obesitas en suikerziekte (diabetes type 2).

Lees ook:

             

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
PLUS start met verkoop brood van gisteren

PLUS start met verkoop brood van gisteren

Om voedselverspilling tegen te gaan start PLUS met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent en is tot 11.00 uur te koop, herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling.

Consument blijft kiezen voor huismerk

Consument blijft kiezen voor huismerk

Nederlandse consumenten blijven trouw kiezen voor boodschappen van huismerken, omdat ze de kwaliteit en smaak minstens zo goed vinden en tegelijkertijd veel geld besparen. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor, een initiatief van onderzoeksbureau MSI Consultants.

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).