Foodwatch eist rectificatie NVWA over advies ei-consumptie

Foodwatch wil dat de NVWA zo snel mogelijk op de website het advies aan consumenten over de consumptie van eieren rectificeert. Volgens de site kan de consument gerust eieren eten zolang de code niet op de lijst met besmette eieren voorkomt. Volgens Foodwatch staat dit haaks op het advies dat Freek van Zoeren gaf tijdens Nieuwsuur om tot zondag geen eieren te eten, omdat dan pas de uitslagen van alle verdachte bedrijven bekend zijn.

Foodwatch stelt dat de NVWA ook op 22 juli stelde dat "er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid”, terwijl ze een week later te hoge gehalten fipronil in eieren aantroffen. Foodwatch: “De NVWA zet telkens het licht op groen voor consumenten rond de veiligheid van eieren maar moet daar nu al tweemaal op terugkomen. Dit wekt sterk de indruk dat de dienst vooral de schade voor ei-bedrijven wil beperken in plaats van de schade voor de volksgezondheid.”

De NVWA krijgt al langer kritiek van Foodwatch. De voedselwaakhond vindt dat de NVWA het economisch belang te veel laat meewegen in het beleid. Dit kan ten koste gaan van de gezondheid van consumenten. Volgens Foodwatch wordt dit beeld versterkt doordat de NVWA werkt onder de vlag van het Ministerie van Economische Zaken, dat vooral met een economische bril naar problemen kijkt.

Lees ook:

Lees ook
Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Bij verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is een loods met eierdozen afgebrand. Daarbij zijn miljoenen eierdozen vernietigd. De brand vond plaats in de vroege ochtend van 14 augustus.

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.