Foodwatch eist rectificatie NVWA over advies ei-consumptie

evmi-foodwatch

Foodwatch wil dat de NVWA zo snel mogelijk op de website het advies aan consumenten over de consumptie van eieren rectificeert. Volgens de site kan de consument gerust eieren eten zolang de code niet op de lijst met besmette eieren voorkomt. Volgens Foodwatch staat dit haaks op het advies dat Freek van Zoeren gaf tijdens Nieuwsuur om tot zondag geen eieren te eten, omdat dan pas de uitslagen van alle verdachte bedrijven bekend zijn.

Foodwatch stelt dat de NVWA ook op 22 juli stelde dat "er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid”, terwijl ze een week later te hoge gehalten fipronil in eieren aantroffen. Foodwatch: “De NVWA zet telkens het licht op groen voor consumenten rond de veiligheid van eieren maar moet daar nu al tweemaal op terugkomen. Dit wekt sterk de indruk dat de dienst vooral de schade voor ei-bedrijven wil beperken in plaats van de schade voor de volksgezondheid.”

De NVWA krijgt al langer kritiek van Foodwatch. De voedselwaakhond vindt dat de NVWA het economisch belang te veel laat meewegen in het beleid. Dit kan ten koste gaan van de gezondheid van consumenten. Volgens Foodwatch wordt dit beeld versterkt doordat de NVWA werkt onder de vlag van het Ministerie van Economische Zaken, dat vooral met een economische bril naar problemen kijkt.

Lees ook:

Lees ook
BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...

Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...