Foodwatch eist rectificatie NVWA over advies ei-consumptie

evmi-foodwatch

Foodwatch wil dat de NVWA zo snel mogelijk op de website het advies aan consumenten over de consumptie van eieren rectificeert. Volgens de site kan de consument gerust eieren eten zolang de code niet op de lijst met besmette eieren voorkomt. Volgens Foodwatch staat dit haaks op het advies dat Freek van Zoeren gaf tijdens Nieuwsuur om tot zondag geen eieren te eten, omdat dan pas de uitslagen van alle verdachte bedrijven bekend zijn.

Foodwatch stelt dat de NVWA ook op 22 juli stelde dat "er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid”, terwijl ze een week later te hoge gehalten fipronil in eieren aantroffen. Foodwatch: “De NVWA zet telkens het licht op groen voor consumenten rond de veiligheid van eieren maar moet daar nu al tweemaal op terugkomen. Dit wekt sterk de indruk dat de dienst vooral de schade voor ei-bedrijven wil beperken in plaats van de schade voor de volksgezondheid.”

De NVWA krijgt al langer kritiek van Foodwatch. De voedselwaakhond vindt dat de NVWA het economisch belang te veel laat meewegen in het beleid. Dit kan ten koste gaan van de gezondheid van consumenten. Volgens Foodwatch wordt dit beeld versterkt doordat de NVWA werkt onder de vlag van het Ministerie van Economische Zaken, dat vooral met een economische bril naar problemen kijkt.

Lees ook:

Lees ook
Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

In 2017 werd de voedselindustrie volledig overvallen door de fipronilcrisis, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Als we niet meer doen om zulke nieuwe voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen, zullen we vaker voor zulke nare verrassingen komen te staan, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het voedselveiligheidssysteem...

Mars, Mora, Remia en Haribo gaan E171 uitfaseren

Mars, Mora, Remia en Haribo gaan E171 uitfaseren

Verschillende fabrikanten, waaronder Mars, Mora, Remia en Haribo, zijn van plan E171 zo snel mogelijk uit te faseren. Dat blijkt uit emails die de betreffende bedrijven aan Foodwatch stuurden in reactie op diens verzoek te stoppen met het gebruik van het e-nummer. E171, ook wel titaniumdioxide, ligt al enige tijd onder vuur vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Een...