Foodwatch en Farmers Defence Force vragen aandacht voor CETA-audit uit mei

Beeld: Unsplash

Uit een audit van de  Europese commissie blijkt dat de mogelijkheid bestaat dat Canada met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Volgens de CETA-handelsverdragen mag Canada alleen hormoon-vrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaarheid- en controlesysteem kent echter gebreken, waardoor verboden export mogelijk toch plaatsvond.

De audit, die de Europese commissie liet uitvoeren, werd al in mei gepubliceerd. Toen kreeg het rapport weinig aandacht. Nu hebben verschillende partijen die tegen het vrijhandelsakkoord zijn, lucht gekregen van de audit en brengen het in de publiciteit. Het rapport ziet een aantal gebreken in het traceerbaarheid- en controlesysteem. Zo betalen veeboeren de dierenartsen die moeten controleren of hun dieren hormonen krijgen. De onderzoekers stellen dat belangenverstrengeling een mogelijk probleem is. Daarnaast is het huidige controlesysteem niet sterk genoeg om hormoon-gevoed en hormoonvrij rund in elke schakel van de keten te identificeren. Verschillende databases  zijn niet op elkaar aangesloten, niet alle bewegingen van runderen worden aangegeven en oormerken worden niet gecontroleerd. Het is dus mogelijk dat hormoon-gevoed rund naar de Europese Unie geëxporteerd is, wat tegen de regels van het CETA-handelsverdrag is. Het rapport is wel positief over de registratie van varkens voor de export. De onderzoekers kunnen controleren dat 95% van de varkens hormoonvrij is.

Reacties

Zowel Foodwatch, een organisatie die opkomt voor het recht van de consument op ‘eerlijk, veilig en gezond eten’, als Farmers Defence Force, dat opkomt voor boeren, reageren fel op het rapport. Beide partijen wijzen op de beloftes van de Nederlandse overheid en de Europese commissie dat het handelsverdrag niet zou leiden tot import van ‘hormoonvlees’. Beide partijen roepen de Nederlandse en Europese overheden op om de import van Canadees rundvlees te stoppen tot de controle verbeterd is.

Bron: Europese Commissie, Foodwatch en Famers Defence Force

Thema's
Lees ook
Gebrek aan transparantie bij Wageningen University wordt hersteld

Gebrek aan transparantie bij Wageningen University wordt hersteld

Begin november publiceerde Foodwatch een onderzoeksrapport waarin staat vermeld dat bijna de helft van de 24 bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) niet transparant zijn over hun nevenwerkzaamheden. De WUR erkent de constatering van Foodwatch en past de tekortkomingen aan.

Gebreken in Canadees controlesysteem

Gebreken in Canadees controlesysteem

Uit een audit van de Europese Commissie blijkt dat Canada mogelijk met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Het land mag volgens de CETA-handelsverdragen alleen hormoonvrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaar- en controlesysteem kent echter gebreken.  Het rapport van de Europese Commissie stelt niet dát er Canadees...

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Voorlopig geen suikertaks in Nederland

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid voert geen ‘suikertaks’ in. Het RIVM deed onderzoek naar de waarde van een verhoogde belasting op suikerhoudende dranken en concludeerde dat het een mogelijke maatregel is tegen overgewicht. De staatssecretaris vertrouwt echter op het Nationaal Preventieakkoord.