Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie
Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën (MOAH) hebben aangetoond. Deze minerale oliën zijn potentieel kankerverwekkend en genotoxisch.
Eind februari wordt er in Europa vergaderd in het zogenaamde PAFF comité. Foodwatch eist dat lidstaten de verontreinigde producten uit de handel nemen en terugroepen. "Levensmiddelengigant Unilever beweert nog steeds dat zijn producten, die sterk vervuild zijn met minerale oliën waarvan wordt vermoed dat ze kanker veroorzaken, veilig zijn voor de gezondheid. Het is de hoogste tijd dat alle regeringen en voedselautoriteiten in heel Europa Unilever een rode kaart geven en het bedrijf dwingen de Europese voedselwetgeving na te leven", aldus Frank Lindner, campaigner bij Foodwatch.
Het is al de derde keer dat foodwatch via laboratoriumtests heeft aangetoond dat voedselproducten met MOAH verontreinigd zijn. Veel producten blijven echter in de schappen liggen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland en waarschijnlijk nog veel meer Europese landen. In totaal bleken 19 producten residuen van minerale olie te bevatten. De verontreinigingsniveaus varieerden van 0,63 mg per kilo in het ene product tot 82 mg/kg in het andere. Unilever’s bouillonblokjes Knorr bleken in verschillende partijen in de vijf landen sterk verontreinigd te zijn met MOAH. Verscheidene andere producten, waaronder chocolade, broodbeleg en muesli, zijn ook positief getest op MOAH.
Inmiddels zijn de Franse, Belgische en Luxemburgse autoriteiten in actie gekomen en hebben zij de afgelopen weken een aantal van de besmette producten officieel teruggeroepen: Knorr-producten in Frankrijk, Lea Nature in België en een Delhaize-product in België en Luxemburg.
Foodwatch is een petitie gestart en roept de EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid en de leiders van de EU-lidstaten op om voor alle levensmiddelencategorieën een nultolerantieregel aan te nemen die elk detecteerbaar gehalte aan MOAH in levensmiddelen verbiedt.
Bron: Foodwatch
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Foodwatch: ‘Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen’
Consumentenorganisatie Foodwatch is een nieuwe actie gestart waarin wordt geëist dat voedselproducenten en supermarkten duidelijker op de verpakking moeten communiceren wanneer een levensmiddel qua inhoud minder is geworden. In de uitzending van consumentenprogramma Radar van maandag 27 februari gaf de voedselwaakhond tekst en uitleg over het actuele...
Hein Schumacher maakt overstap van FrieslandCampina naar Unilever
Hein Schumacher verlaat Koninklijke FrieslandCampina als CEO per 1 mei. Hij heeft een nieuwe positie geaccepteerd als CEO van Unilever. De raad van commissarissen van FrieslandCampina feliciteert Hein Schumacher met deze nieuwe positie en is het proces gestart voor de benoeming van een nieuwe CEO.
FNLI steunt bedrijven uit de voedingsmiddelensector bij digitale veiligheid
De FNLI gaat midden- en kleinbedrijven uit de voedingsmiddelensector helpen bij het werken aan digitale veiligheid door een samenwerking met het platform Samen Digitaal Veilig. Het platform helpt ondernemers bij het vergroten van de cyberweerbaarheid van hun onderneming.