Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

kippen kooien

Beeld: Artem Beliaikin via Pexels

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.

In Europa worden op ieder moment zo’n 300 miljoen boerderijdieren in kooien gehouden. Rond 15 juli beslist de Europese Commissie of zij een wetgevingsprocedure zal inleiden om kooifokkerij te verbieden. Of dit lukt is de vraag, want vanuit de Commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, lijkt er sprake te zijn van terughoudendheid, schrijft foodwatch in een persbericht.

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement op 15 april 2021 spraken meerdere EU-commissarissen zich uit voor het initiëren van een wetgeving om kooifokkerij te verbieden. Ook vanuit het publiek is er steun. Het Europese burgerinitiatief ‘Een einde aan het kooitijdperk’ - gestart door dierenwelzijnsorganisatie CIWF en ondersteund door 170 NGO’s - werd 1,4 miljoen keer getekend.

Handelsargument

Foodwatch verzet zich tegen het handelspolitieke argument dat strengere dierenwelzijnsnormen in de EU automatisch zouden leiden tot meer goedkope invoer van buiten de EU. "De EU heeft zowel de instrumenten als de morele plicht om de verbeterde behandeling van dieren te beschermen tegen goedkope invoer uit derde landen", zegt Matthias Wolfschmidt, directeur internationale strategie bij foodwatch International. "Aanpassingsmaatregelen aan de grens zijn het instrument om dit mogelijk te maken. In overeenstemming met de WTO-regels kunnen zij eisen dat bij de invoer van dierlijke producten dezelfde normen inzake dierenwelzijn worden gehanteerd als op de interne markt van de EU."

Foodwatch vindt dat de maatregelen ter bescherming van de Europese landbouwhuisdieren moeten voldoen aan de WTO-voorschriften en ze mogen niet discriminerend zijn voor derde landen of protectionistisch zijn, aldus het persbericht van de voedselwaakhond.

Meer informatie over de campagne en de petitie van foodwatch.

Lees ook
Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Mosa Meat mag proeverijen voor kweekvlees gaan organiseren. Een nieuwe wet die het parlement onlangs aannam maakt dit mogelijk.

Code of Conduct van COV aangescherpt

Code of Conduct van COV aangescherpt

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).