Foodwatch lanceert voedselstemwijzer en gezondheidsoffensief

groente

Beeld: Pixabay

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen lanceert foodwatch een voedselstemwijzer waarin je per partij ziet wat ze beloven over zaken rondom gezondere voeding. Om ervoor te zorgen dat partijen zich aan hun beloftes houden, start de organisatie een e-mailactie.

Voedingswaakhond foodwatch vroeg zich af wat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's beloven met betrekking tot voedsel. De organisatie stelde een voedselstemwijzer samen, die per zittende partij aangeeft wat ze beloven over zaken zoals: wettelijke normen rondom zout- en suikergehaltes, marketing van ongezond voedsel gericht op kinderen, hogere btw-tarieven op ongezond voedsel en minder of geen btw op groente en fruit.

voedselstemwijzer

Klik hier voor de tabel in groter formaat

Partij voor de Dieren komt als beste uit de bus en voldoet aan alle normen. PvdA krijgt 6 van de 7 vinkjes. Voor D66 zijn dat er 5 en GroenLinks, Christenunie, SP en 50Plus beloven te voldoen aan 4 van de 7 opgestelde normen. De rest van de zittende partijen (VVD, CDA, SGP, Denk en FvD) voldoet aan 2 of 3 normen, behalve PVV die slechts 1 vinkje aftikt. Nieuwe partijen zoals BIJ1 en Volt zijn niet meegenomen in de analyse.

Succesvolle campagnes

Sinds 2017 voert foodwatch campagne voor de afschaffing van btw op groente en fruit. 120.000 consumenten hebben sindsdien via een e-mailactie Kamerleden opgeroepen tot de afschaffing. In de meeste verkiezingsprogramma's is de btw op groente en fruit inmiddels opgenomen. Foodwatch noemt het in haar persbericht een grote omwenteling en overwinning. Daarnaast voerde de voedingswaakhond campagnes tegen kindermarketing, voor een suikertaks en voor een sterkere NVWA en ook die onderwerpen komen nu bij veel politieke partijen aan bod. "We zien ook dat verschillende maatschappelijke organisaties onze eisen overnemen", aldus foodwatch.

E-mailactie

De organisatie brengt alle foodwatch-campagnepunten samen in het Offensief voor onze Gezondheid, "om erover te waken dat de mooie verkiezingsbeloften niet bij loze beloften blijven." Daarmee roepen ze partijen op om straks ook echt wettelijke en financiële maatregelen voor een gezonde voedselomgeving te gaan doorvoeren. Meer informatie over het offensief en de eisen die foodwatch stelt vind je via de website van foodwatch.

Lees ook
Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

Boekrecensie: Wat gaan we eten?

Boekrecensie: Wat gaan we eten?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit boek met enige scepsis begon: toch niet weer het zoveelste belerende boek dat me vertelt dat we in harmonie met onze omgeving moeten leven en eten? Maar nee, Wat gaan we eten heeft me positief verrast.

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.