Voedselwaakhond Foodwatch slaat alarm vanwege minerale oliën die zij in babyvoeding gevonden zouden hebben. Deze stoffen, ook wel aangeduid als MOAH, zijn potentieel kankerverwekkend.

Foodwatch liet laboratoriumtests uitvoeren op vier Nederlandse blikken melkpoeder en vond minerale oliën bij drie van de merken:

  • Neolac Biologisch 1 Volledige zuigenlingenvoeding, 0-6 m: 1,6 mg/kg MOAH
  • Hero Baby nutrasense hypo-allergeen, 0-6 maanden: 0,8 mg/kg MOAH
  • Nutrilon Dieetvoeding bij koemelkallergie 1, 0-6 maanden: 1,2 mg/kg MOAH 

Volgens Foodwatch zijn de producten in drie verschillende onafhankelijke laboratoria getest, met steeds een soortgelijke uitkomst. Slechts in één van de geteste producten, een melkpoeder van het huismerk van Albert Heijn, werden dergelijke residuen niet gevonden.

MOAH

Minerale oliën maken geen deel uit van de ingrediënten in voedingsmiddelen, maar komen vaak via verpakkingen in voeding terecht. Door de Wereldgezondheidsorganisatie worden deze stoffen aangeduid als zeer kankerverwekkend. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat ze in de hoeveelheden waarin ze in ons voedsel voorkomen, zeer schadelijk zijn. Toch is extra voorzichtigheid geboden wanneer het om baby’s gaat. De autoriteiten kunnen op deze stoffen niet handhaven, omdat er geen wettelijke limiet is vastgesteld voor minerale oliën in voedsel. Foodwatch pleit voor Europa-brede regels op dit gebied.

Reactie

In reactie op het bericht van Foodwatch zeggen de betrokken fabrikanten streng te controleren op minerale oliën, en die zelf niet te hebben aangetroffen in de betreffende producten. Alle drie zeggen ze zich aan alle kwaliteitsstandaarden en veiligheidseisen te houden, en de producten dus geschikt zijn voor consumptie.

Altijd op de hoogte blijven?