Foodwatch opent aanval op frisdrank

10 juni 2016

Foodwatch richt het vizier dit keer op frisdranken. De consumentenorganisatie wil met een video en een frisdrankcampagne de schadelijke gevolgen van de overmatige consumptie van frisdrank laten zien en bovendien de politiek aansporen om maatregelen te nemen.

De gevolgen van de overmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank in Nederland zijn evident, volgens Foodwatch. De organisatie wijst op obesitas, diabetes type 2, tanderosie, maar ook op erectieproblemen en zelfs amputaties. De video is een vertaling van een Amerikaans filmpje.

'Niet zo fris'

“Cola, Fanta & Co zijn niet zo fris als je misschien denkt”, stelt Foodwatch in de bijbehorende campagne Frisdrank, de feiten. “Frisdrank bevat tot wel zes suikerklontjes per glas: een glaasje fris is puur vloeibaar snoepgoed”, aldus Foodwatch.

Nederland is volgens Foodwatch Europees kampioen in frisdrankconsumptie. “Af en toe een glaasje fris kan niet zoveel kwaad”, aldus Foodwatch. “Het probleem is dat de hele dag mensen worden aangezet tot frisdrankconsumptie, van frisdrankautomaten in scholen tot ziekenhuizen aan toe.”

Zelfregulering

Het kabinet erkent volgens de organisatie dat de suikerconsumptie ongezond hoog is. “Maar zij vestigt onterecht haar hoop op zelfregulering van de voedselindustrie, bijvoorbeeld via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Foodwatch stelt dat deskundigen al aangegeven dat de beloftes van de voedingsindustrie 'niet erg ambitieus' zijn. “En dat is wat Foodwatch betreft nog een eufemisme.”

Waarschuwingen

De consumentenorganisatie wil politieke maatregelen, bijvoorbeeld door middel van duidelijkere (waarschuwingen op) etiketten, het weren van frisdrank- en junkfoodproducenten in scholen, lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel, een verbod op reclame voor junkfood gericht op kinderen en waarschuwingen voor suikerhoudende dranken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?