Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

wur

Afbeelding: Van Gooien via Wikimedia Commons

Een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) is nog steeds niet transparant over diens werkzaamheden buiten de universiteit. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch een half jaar na hun eerste rapport over de kwestie.

In november 2020 bracht foodwatch een rapport uit waarin stond dat bijna de helft van de 24 bijzonder hoogleraren voeding van de WUR niet transparant is over diens nevenwerkzaamheden. Daarover schreef EVMI op 16 november 2020 een nieuwsbericht, inclusief reactie van de universiteit.

De WUR - die veel samenwerkt met bedrijven die onderzoek aan de universiteit (gedeeltelijk) financieren - beloofde beterschap, maar foodwatch constateert dat de universiteit die belofte niet nakomt. Uit een nieuw rapport van de voedselwaakhond blijkt dat bijna een derde van de groep hoogleraren (7 van de 24) nog steeds de gedragsregels overtreedt met betrekking tot nevenwerkzaamheden. Dat wil zeggen: van deze hoogleraren zijn de nevenwerkzaamheden niet (allemaal) openbaar toegankelijk op de universiteitsprofielpagina via We@wur. Dertien van de 24 bijzonder hoogleraren hebben een nevenwerkzaamheid bij een bedrijf zoals Unilever, Campina of Nutricia. Drie van hen hebben dit niet openbaar toegankelijk gemaakt op We@Wur, schrijft foodwatch. “Twee van deze drie hebben zelfs helemaal geen profielpagina.”

In het persbericht van foodwatch zegt campaigner Elif Stepman: “Transparantie is de dag van vandaag zowat het enige controlemiddel om na te gaan of er sprake is van eventuele belangenverstrengeling, nu universiteitsonderzoekers steeds vaker samenwerken met bedrijven. [...] Nu er steeds meer publiek-private samenwerking is kan een gebrek aan transparantie het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek verder doen dalen.” 

Foodwatch roept het ministerie, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Nederlandse universiteiten op doeltreffendere actie te ondernemen – “aangezien de huidige maatregelen duidelijk niet volstaan”, aldus de stichting.

Thema's
Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen...