Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

suiker-pixabay

Foto: Pixabay

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat maximaal 10 procent van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Volgens Foodwatch zitten Nederlandse kinderen in de leeftijd 4 tot 8 jaar gemiddeld op 19,5 procent.

Suikermaxdag

“Bijna alle leeftijdsgroepen - met uitzondering van volwassenen boven de 71 jaar - hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten”, meldt Foodwatch. “De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (op 26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus).”

Suikeroverschot

De oorzaak van dit probleem ligt volgens de voedselwaakhond grotendeels bij (zwaar) bewerkte voedsel dat consumenten in de supermarkt kopen. Hier zit vaak veel suiker in. “Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.”

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1 procent) en niet-alcoholische dranken (23,6 procent) komen. Daarna volgen koek en gebak (19 procent), zuivel (13,6 procent) en sauzen en smaakmakers (6,8 procent).

Reductie

Foodwatch vindt dat suikerreductie de verantwoordelijkheid is van de voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die met wetten en regels ervoor moet zorgen dat het voedsel gezonder wordt. De voedselwaakhond pleit voor een betere aanpak.

Bron: Foodwatch

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Gouden Windei naar Jumbo

Gouden Windei naar Jumbo

Jumbo 'won' het Gouden Windei voor Jumbo Ice Tea Feel Immune, Inner Beauty en Good Energy. In de jaarlijkse verkiezing van Foodwatch bepaalden Nederlandse consumenten dat dit het meest misleidende voedselproduct van 2022 is.

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Uit nieuw onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat rozijnen nog zwaarder besmet zijn met pesticiden dan eerdere jaren. Er zijn zelfs sporen van illegale middelen gevonden.