Foodwatch: Southampton Six nog in veel producten

Supermarkten verkopen nog altijd tientallen producten met de azo-kleurstoffen die behoren tot de 'Southampton Six'. Dat blijkt uit een inventarisatie van Foodwatch.

Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze kleurstoffen gebruiken verplicht de disclaimer 'Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden' op de verpakking te zetten.

Leden van het Europees Parlement riepen destijds op tot vervanging van deze synthetische kleurstoffen door minder omstreden en natuurlijke kleurstoffen. "De voedingsindustrie beloofde hier gehoor aan te geven. Deze belofte is echter maar deels waargemaakt", schrijft Foodwatch.

E-mailactie

De consumentenorganisatie stelt het het vijf jaar later dan ook tijd is geworden dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en de producten met deze kleurstoffen uit hun winkels weren. De organisatie is daarom een e-mailactie gestart tegen de marktleiders in de foodretail Albert Heijn en Jumbo.

Lees ook:

Lees ook

Overgangsperiode EU Guidance Notes eindigt

Eind november loopt de overgangsperiode van de EU Guidance Notes af voor de classificatie van voedselextracten. Dat heeft consequenties voor levensmiddelenbedrijven, meldt GNT International in vakblad EVMI. In een reportage in het septembernummer van EVMI gaan Petra Thiele, managing director van GNT Europa, en Guido de Jager hoofd van Group Marketing van GNT International, in op deze EU Guidance Notes. Ook geven zij aan wat dit voor gevolgen heeft voor producten met kunstmatige kleurstoffen en kleurende levensmiddelen. Oogsten voor kleur GNT heeft uitsluitend kleurende levensmiddelen in het pakket,...