Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

kroket-pixabay

Foto: Pixabay

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

“Dit illegale gedrag van de Nederlandse Staat brengt ernstige risico's met zich mee voor de Nederlandse consument, omdat "pink slime" vatbaar is voor snelle bacteriegroei die ernstige darmziekten kan veroorzaken”, schrijft foodwatch. Omdat de Staat onveilig separatorvlees niet kan stoppen, vindt de voedselwaakhond dat de Staat de wet om preventief op te treden tegen gezondheidsgevaren overtreedt.

Nicole van Gemert, directeur van foodwatch: “De Staat legt enorme risico's voor de gezondheid en de portemonnee neer bij de Nederlandse consument. Dat is niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid, maar Nederland breekt ook structureel de Europese wet. Om al deze redenen stapt foodwatch nu naar de rechter.” 

Bron: foodwatch

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.