Foodwatch start nieuwe actie tegen glyfosaat

glyfosaat

Nederlandse regering wil het bestrijdingsmiddel glyfosaat voor tien jaar toestaan. Fabrikant Monsanto gebruikt dit middel in Roundup. Foodwatch wijst er op dat er glyfosaatresten worden gevonden in voedsel als brood, ontbijtgranen en pasta, en in het drinkwater. De voedselwaakhond vindt het middel onveilig en start een e-mailactie.

Het kankeronderzoeksinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie gaf in 2015 aan dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Nederlandse adviesorgaan over bestrijdingsmiddelen (CTGB) geloven dat er geen bewijs is dat de stof kankerverwekkend is. Volgens Foodwatch baseren ze zich hierbij op studies van Monsanto zelf. Verschillende media schreven al dat in de risicobeoordeling van EFSA tekst letterlijk is overgenomen uit documenten die de glyfosaatproducenten hebben aangeleverd.

Monsanto-papers

Uit openbaar gemaakte interne e-mails van Monsanto zou blijken dat het bedrijf meeschreef aan wetenschappelijke studies. Het Europees parlement begint binnenkort met een onderzoek naar deze zogenaamde ‘Monsanto-papers’ om eventuele manipulatie te onderzoeken. Foodwatch wijst op verschillende onderzoeken die de veiligheid van glysofaat in twijfel trekken. Foodwatch: "Het Europese voorzorgsbeginsel is duidelijk; bij twijfel niet toestaan."

Foodwatch had al eerder een actie tegen glyfosaat. Daardoor lukte het vorig jaar om de hernieuwde toelating uit te stellen. Er kwam een verlenging voor anderhalf jaar in plaats van voor tien jaar. De Europese lidstaten stemmen binnenkort over de toelating van glyfosaat. Foodwatch start daarom een nieuwe e-mailactie om de Nederlandse overheid er van te overtuigen nee te stemmen.

Foto: 'Protestactie tegen glyfosaat', Global Justice Now

Lees ook:

Lees ook
Nominaties Gouden Windei 2019

Nominaties Gouden Windei 2019

De jaarlijkse publieksverkiezing van Foodwatch voor het meest misleidende voedingsproduct 2019 is weer begonnen. Acht genomineerde maken kans op Het Gouden Windei 2019.

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...

Mars, Mora, Remia en Haribo gaan E171 uitfaseren

Mars, Mora, Remia en Haribo gaan E171 uitfaseren

Verschillende fabrikanten, waaronder Mars, Mora, Remia en Haribo, zijn van plan E171 zo snel mogelijk uit te faseren. Dat blijkt uit emails die de betreffende bedrijven aan Foodwatch stuurden in reactie op diens verzoek te stoppen met het gebruik van het e-nummer. E171, ook wel titaniumdioxide, ligt al enige tijd onder vuur vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Een...