Foodwatch: "Stop de Europese Handelsverdragen

7 februari 2018

Voedselwaakhond Foodwatch en de Duitse milieuorganisatie PowerShift presenteerden 7 februari het rapport 'Trade at any cost?'. Volgens de organisaties zouden verschillende geplande vrijhandelsovereenkomsten van de EU vergaande negatieve gevolgen kunnen hebben voor de democratie, consumentenrechten, voedselveiligheid en milieubescherming.

Foodwatch en Powershift zien in de handelsverdragen die de EU wil afsluiten met Vietnam, Mexico, Indonesië, Japan en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen veel van dezelfde elementen die bij de handelsverdragen TTIP met de VS en CETA met Canada tot kritiek leidden. De EU zet volgens de organisaties in op "omstreden geschillenbeslechtingsclausules tussen bedrijven en landen, en op ondemocratische comités die de macht hebben om de handelsovereenkomsten te wijzigen." Het voorzorgbeginsel, een belangrijke waarborg voor de bescherming van consument en milieu, zou in geen van de verdragen die de EU wil afsluiten goed geborgd zijn.

Daarnaast heeft Foodwatch ook kritiek omdat de onderhandelingen achter gesloten deuren worden gevoerd en in de meeste gevallen de onderhandelingsmandaten ook niet openbaar zijn gemaakt.

In het rapport Trade at any cost staat dat de geplande, vergaande handelsverdragen kunnen leiden tot extra importen van producten als palmolie en risicovol vlees, terwijl de wettelijke mogelijkheden om consument en milieu hier tegen te beschermen ernstig ingeperkt worden. Foodwatch roept daarom de EU op om de onderhandelingen stop te zetten en haar handelsbeleid te herzien.

Altijd op de hoogte blijven?