Foodwatch: 'suiker toegevoegd aan meerderheid producten'

Aan 56 procent van de foodproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Dat stelt Foodwatch, dat een steekproef deed van 651 producten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl.

Foodwatch concludeert dat het aandeel producten met toegevoegde suikers nog veel hoger ligt als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten en alleen het gekeken wordt naar bewerkte producten. Dan gaat het zelfs om 69 procent.

"Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup, aardappelsalade en brood wordt suiker toegevoegd:, aldus de organisatie.

E-mailactie

Foodwatch is een e-mailactie gestart richting minister Schippers en haar opvolg(st)er met de oproep te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord staan afspraken over de noodzakelijke vermindering van suiker, vet en zout in voeding. Foodwatch wijst erop dat de Wetenschappelijke Advies Commissie de toezeggingen van de voedingsindustrie in deze vorm van zelfregulering ‘matig ambitieus’ heeft genoemd. Ook minister Schippers heeft afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er meer actie ondernomen moet worden.

Lees ook:

 
 • l t
 • Lees ook
  RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

  RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

  Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

  Hartstichting ontevreden over zoutreductie

  Hartstichting ontevreden over zoutreductie

  De Hartstichting vindt dat de voedingsindustrie en het Ministerie van VWS te weinig doen om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te halen. Hierdoor laten zij substantiële oplossingen liggen voor gezondheidsrisico's, zoals een hoge bloeddruk. Daarom bood de stichting 3 juni een petitie aan in de Tweede Kamer.

  Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

  Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

  Het zout- en suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen is dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties FNLI en CBL naar buiten brengen. Over de beperking van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingswaren zijn afspraken gemaakt met de overheid die zijn opgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling....