Foodwatch: 'suiker toegevoegd aan meerderheid producten'

Aan 56 procent van de foodproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Dat stelt Foodwatch, dat een steekproef deed van 651 producten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl.

Foodwatch concludeert dat het aandeel producten met toegevoegde suikers nog veel hoger ligt als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten en alleen het gekeken wordt naar bewerkte producten. Dan gaat het zelfs om 69 procent.

"Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup, aardappelsalade en brood wordt suiker toegevoegd:, aldus de organisatie.

E-mailactie

Foodwatch is een e-mailactie gestart richting minister Schippers en haar opvolg(st)er met de oproep te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord staan afspraken over de noodzakelijke vermindering van suiker, vet en zout in voeding. Foodwatch wijst erop dat de Wetenschappelijke Advies Commissie de toezeggingen van de voedingsindustrie in deze vorm van zelfregulering ‘matig ambitieus’ heeft genoemd. Ook minister Schippers heeft afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er meer actie ondernomen moet worden.

Lees ook:

 
  • l t
  • Lees ook

    Mogelijke afstemming criteria Vinkje, Schijf van Vijf en Verbetering Productsamenstelling

    Hoe kunnen de wetenschappelijke criteria van het Vinkje, de criteria voor producten onder de Schijf van Vijf en de afspraken voor de verschillende productcategorieën in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling beter op elkaar afgestemd worden? Dat wil Minister Schippers onderzoeken. Zij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Verbetering Productsamenstelling Strenge onafhankelijke wetenschappelijke criteria van het Vinkje kunnen een stimulans zijn voor de verbetering van de productsamenstelling. Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling richt zich op de gezondere samenstelling....

    Foodwatch: VWS trekt claim dat afspraken over zoutreductie zijn nagekomen in

    Foodwatch: VWS trekt claim dat afspraken over zoutreductie zijn nagekomen in

    Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de claim dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de conservensector zijn nagekomen, ingetrokken. Dit volgt na een klacht van Foodwatch. De voedselwaakhond liet zien dat grote conservenfabrikanten regelmatig de in 2011 afgesproken zoutnormen overtreden. Zoutreductie...

    Nestlé pleit voor voedingsbeleid EU

    Nestlé wil dat er een Europees voedingsbeleid komt. De onderneming ondersteunt daarmee de inzet van het Nederlandse EU-voorzitterschap om een EU-breed voedingsbeleid te ontwikkelen en de industrie te motiveren te investeren in gezondere producten. De oproep werd maandag 21 juni gedaan door Luis Cantarell (zie foto), Executive Vice President voor Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Vandaag hebben we 28 verschillende nationale oplossingen voor hetzelfde probleem. Dit vervangen door één krachtig, lange termijn EU-beleidskader zal een gelijk speelveld creëren en concurrentie aanmoedigen, om innovatie...