Foodwatch: 'suiker toegevoegd aan meerderheid producten'

Aan 56 procent van de foodproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Dat stelt Foodwatch, dat een steekproef deed van 651 producten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl.

Foodwatch concludeert dat het aandeel producten met toegevoegde suikers nog veel hoger ligt als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten en alleen het gekeken wordt naar bewerkte producten. Dan gaat het zelfs om 69 procent.

"Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup, aardappelsalade en brood wordt suiker toegevoegd:, aldus de organisatie.

E-mailactie

Foodwatch is een e-mailactie gestart richting minister Schippers en haar opvolg(st)er met de oproep te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord staan afspraken over de noodzakelijke vermindering van suiker, vet en zout in voeding. Foodwatch wijst erop dat de Wetenschappelijke Advies Commissie de toezeggingen van de voedingsindustrie in deze vorm van zelfregulering ‘matig ambitieus’ heeft genoemd. Ook minister Schippers heeft afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er meer actie ondernomen moet worden.

Lees ook:

 
  • l t
  • Lees ook

    FNLI en CBL informeren Kamer over gezonder maken producten

    Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hebben de Tweede Kamer dinsdag een infographic aangeboden met daarin de resultaten en ambities in het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen. De infographic geeft een overzicht van wat er al is bereikt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en waar de komende tijd aan wordt gewerkt. Zo is het zoutgehalte in groentenconserven met 30 procent verminderd en in kaas met 24 procent. Het percentage vet in vleeswaren is met 9 procent verminderd. Dit jaar wordt er onder andere...