Foodwatch trekt ten strijde tegen Braziliaans vlees en EU-Mercosur-akkoord

In een lang persbericht vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor onveilig vlees uit Brazilië. Volgens Foodwatch "blijkt er nog steeds zorgwekkend veel mis met geïmporteerd vlees uit Brazilië. De maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de grootschalige fraude met Braziliaans vlees die een jaar geleden aan het licht kwam, blijken volstrekt onvoldoende om de consument te beschermen tegen voedselveiligheidsrisico’s."

Foodwatch ging na welke meldingen de EU-landen gedaan hebben in het onderlinge waarschuwingssysteem RASFF over risico's in vlees. Dat waren er 713. Ruim de helft van alle meldingen (52 procent) betrof Braziliaans rundvlees (E.coli) of kip (salmonella). Van de 473 salmonella-meldingen in RASFF van de afgelopen 12 maanden hadden er 339 (72 procent) betrekking op Braziliaans kippenvlees. "Foodwatch ziet in het slappe optreden van Europa de schaduw van de handelsdeal Mercosur. De deal staat op het punt om getekend te worden en lijkt voor Europa uit te draaien op een uitruil van meer auto-export in ruil voor meer vleesimport. De consument is de dupe", heet het in de oproep om mee te doen met de Foodwatch-actie tegen het EU-Mercosur-handelsakkoord.

Bron: Foodlog

Lees ook
Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.

Vleeslobby start campagne tegen ‘culturele kaping’ vleesnamen

Vleeslobby start campagne tegen ‘culturele kaping’ vleesnamen

Europese vee- en vleesorganisaties starten een campagne tegen het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. De Europese vakbond van de vleesindustrie Clitravi, boerderijdierfokkers Effab, pluimveesector Avec, boerenbelangenbehartigers Copa-Cogeca, slagers IBC en veehandelaren UECBV slaan de handen ineen om te voorkomen dat het Europese Parlement...

Column: Naar duurzaam en gezond voedsel

Column: Naar duurzaam en gezond voedsel

Naar duurzaam en gezond voedsel In 2019 gaf de EAT-Lancet-commissie aan dat er radicale veranderingen nodig zijn om een wereldbevolking van 10 miljard mensen in 2050 duurzaam en gezond te kunnen voeden. Het driejarig onderzoek door 37 vooraanstaande voedselexperts uit 16 landen geeft aan dat ‘business as usual’ geen optie is. Concreet...