Foodwatch trekt ten strijde tegen Braziliaans vlees en EU-Mercosur-akkoord

In een lang persbericht vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor onveilig vlees uit Brazilië. Volgens Foodwatch "blijkt er nog steeds zorgwekkend veel mis met geïmporteerd vlees uit Brazilië. De maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de grootschalige fraude met Braziliaans vlees die een jaar geleden aan het licht kwam, blijken volstrekt onvoldoende om de consument te beschermen tegen voedselveiligheidsrisico’s."

Foodwatch ging na welke meldingen de EU-landen gedaan hebben in het onderlinge waarschuwingssysteem RASFF over risico's in vlees. Dat waren er 713. Ruim de helft van alle meldingen (52 procent) betrof Braziliaans rundvlees (E.coli) of kip (salmonella). Van de 473 salmonella-meldingen in RASFF van de afgelopen 12 maanden hadden er 339 (72 procent) betrekking op Braziliaans kippenvlees. "Foodwatch ziet in het slappe optreden van Europa de schaduw van de handelsdeal Mercosur. De deal staat op het punt om getekend te worden en lijkt voor Europa uit te draaien op een uitruil van meer auto-export in ruil voor meer vleesimport. De consument is de dupe", heet het in de oproep om mee te doen met de Foodwatch-actie tegen het EU-Mercosur-handelsakkoord.

Bron: Foodlog

Lees ook
Felle woorden tussen Foodwatch en Kenniscentrum suiker & voeding

Felle woorden tussen Foodwatch en Kenniscentrum suiker & voeding

Foodwatch verwijt in een recent onderzoek de suikerindustrie dat het wetenschap gebruikt om suiker in een onterecht positief daglicht te stellen. Negen wetenschappers, betrokken bij de suikerindustrie, uiten zich publiekelijk in lijn met belangen van de industrie. Het Kenniscentrum suiker & voeding, de betreffende groep uit de suikerindustrie, noemt...

Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.