Foodwatch: te veel zout in voeding

zout-pixabay

Foto: Pixabay

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Het RIVM adviseert voor mannen tussen de 31 en 50 jaar een inname van 9.4 gram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximum van 5 gram adviseert. Volgens berekeningen van Foodwatch heeft deze groep op 14 juli de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen.

Het zout krijgen de mannen vooral binnen door de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. 83 procent is afkomstig uit voedingsmiddelen en de overige 17 procent wordt thuis of aan tafel toegevoegd. De grootste bronnen van zout in ons dieet zijn volgens Foodwatch brood en graanproducten (26 procent), daarna vleesproducten (20 procent), en als derde zuivel (17 procent).

Foodwatch vindt dat voedselproducenten te weinig doen om de grote hoeveelheid zout in hun producten te verminderen. Om aandacht te vragen start de voedselwaakhond met de Zoutmaxdag. De eerst volgende zoutmaxdag voor vrouwen is voor meisjes van 4-8 jaar (11 september). Het is de vierde keer dat foodwatch Zoutmaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) is nog steeds niet transparant over diens werkzaamheden buiten de universiteit. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch een half jaar na hun eerste rapport over de kwestie.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.