Foodwatch: te veel zout in voeding

14 juli 2022 Redactie Food
Foto: Pixabay

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Het RIVM adviseert voor mannen tussen de 31 en 50 jaar een inname van 9.4 gram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximum van 5 gram adviseert. Volgens berekeningen van Foodwatch heeft deze groep op 14 juli de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen.

Het zout krijgen de mannen vooral binnen door de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. 83 procent is afkomstig uit voedingsmiddelen en de overige 17 procent wordt thuis of aan tafel toegevoegd. De grootste bronnen van zout in ons dieet zijn volgens Foodwatch brood en graanproducten (26 procent), daarna vleesproducten (20 procent), en als derde zuivel (17 procent).

Foodwatch vindt dat voedselproducenten te weinig doen om de grote hoeveelheid zout in hun producten te verminderen. Om aandacht te vragen start de voedselwaakhond met de Zoutmaxdag. De eerst volgende zoutmaxdag voor vrouwen is voor meisjes van 4-8 jaar (11 september). Het is de vierde keer dat foodwatch Zoutmaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?