Foodwatch wil verbod op gezondheidsclaims

Consumentenorganisatie Foodwatch wil een verbod op gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. Afschaffing van de claims is één van de punten uit het '15 puntenplan voor eerlijke etiketten'.

"Een enkel voedselproduct is geen medicijn. Veel gezondheidsclaims zijn misleidend en stimuleren consumenten niet tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dit soort claims moet dan ook streng verboden worden", stelt Foodwatch.

Sinds medio december 2012 zijn in de EU slechts 222 generieke gezondheidsclaims toegestaan. Dat aantal bleef werd door de Europese voedselautoriteit EFSA wetenschappelijk bewezen geacht. Voedingsmiddelenbedrijven, brancheorganisaties en lidstaten hadden ruim 4000 claims ingediend.

15 puntenplan

Het 15 puntenplan richt zich naast gezondheidsclaims op de etiketteringsregels die half december 2014 in werking zijn getreden. Foodwatch zegt met het puntenplan te willen bereiken dat minister Schippers van VWS haar ambitie om misleidende marketing van voedselproducten aan te pakken zo snel mogelijk concreet maakt. Foodwatch roept Schippers op om zich ook op Europees niveau in te zetten voor het plan. Consumenten kunnen op de website van foodwatch een petitie tekenen om de actie te ondersteunen.

De nieuwe Europese etiketteringsregels laten volgens Foodwatch nog steeds te veel ruimte voor wat zij noemt misleiding. "Zo is de minimale lettergrootte EU-breed slechts 0,9 – 1,2 millimeter, wat voor oudere en slechtziende consumenten te klein is om te kunnen lezen. Daarnaast is onder andere het plan voor herkomstetikettering voor alle typen producten gesneuveld en kunnen voedselproducenten hun bewerkte producten nog steeds verantwoorder en mooier voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn."

Het plan bestaat uit de volgende 15 punten:

 1. Informatie gaat vóór reclame
 2. Leesbare letters van minimaal 2 millimeter
 3. Realistische afbeeldingen
 4. Werkelijke hoeveelheid van een aangeprezen ingrediënt vermelden
 5. Land of regio van herkomst aantonen
 6. Heldere informatie over voedingswaarden op de voorkant van de verpakking
 7. Heldere aanduiding van aroma's en additieven
 8. Transparantie over dierlijke ingrediënten en veehouderijsystemen
 9. Waterdichte etiketteringsplicht voor gentechplanten en -dieren
 10. Transparantie over productiemethode
 11. Alcoholpercentage altijd op het etiket vermelden
 12. Geen lege huls: minimumeisen voor de inhoud
 13. Verbod op de marketing van onverantwoorde kinderproducten
 14. Verbod op gezondheidsclaims
 15. Meer rechten voor consumenten(organisaties)

Lees ook:

Afgekeurde gezondheidsclaims vanaf nu illegaal (14 december 2012)

Lees ook
Hoge kwaliteit etikettering steeds meer een must

Hoge kwaliteit etikettering steeds meer een must

Een etiket bevat dé informatie die een consument nodig heeft voor het maken van een aankoop. Best belangrijk dus dat een etiketteringsproces goed is ingericht. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de tracebility van het product en de ingrediënten.

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. In het handboek is te lezen aan welke wettelijke verplichtingen moet worden voldaan bij het gebruik van voedings- of gezondheidsclaims.