Foppen opnieuw onder verscherpt toezicht

30 september 2014

Zalmverwerker Foppen in Harderwijk staat opnieuw onder verscherpt toezicht. Dat schrijft minister Schippers van VWS in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Van Gerven.

Ná de Salmonella-affaire in 2012 zijn er ook nog overtredingen geconstateerd. Bij een inspectie in 2013 heeft de NVWA een schriftelijke waarschuwing gegeven voor niet-schone bedrijfsruimten en het niet goed reinigen van apparatuur. Bij een andere inspectie, in april 2014, bleek dat vis werd verpakt in folie waarop het erkenningsnummer van de andere productielocatie van Foppen stond geprint.

In september 2014 zijn opnieuw tekortkomingen geconstateerd. Er is een boeterapport opgemaakt voor onder andere schimmelachtige aanslag in kitranden boven productiebanden. Daarnaast werd vastgesteld dat condensvorming boven een inpakband van garnalen onvoldoende werd tegengegaan.

Salmonella Thompson

In 2012 was er een grote voedselveiligheidsaffaire met bij Foppen in Griekenland verwerkte gerookte zalm die besmet was met Salmonella Thompson. Circa 1150 mensen werden ziek en van 4 personen staat officieel vast dat ze door de Salmonella-besmetting zijn overleden.

Later bleek uit onderzoek van Omroep Gelderland dat in 2010 ook al de Listeria-bacterie was aangetroffen op zalm. Dat was toen niet gemeld en besmette producten waren niet teruggehaald. Verder waren in 2010, 2011 en 2012 hygiëneregels overtreden.

Omzetgerelateerde boete

Minister Schipper gaf in het antwoord op de Kamervragen aan een omzetgerelateerde boete in de Warenwet te willen opnemen voor overtredingen die met opzet of grove schuld zijn begaan. Die boete kan dan oplopen tot maximaal 81.000 euro. Het gaat daarbij om overtredingen met betrekking tot eerlijke handel en goede voorlichting aan de consument.

Lees ook:

‘Salmonella bij Foppen was geen incident' (26 augustus 2014)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over de Salmonella-zalm van Foppen

Altijd op de hoogte blijven?