‘Foppen overtreedt structureel de wet’

Foppen Paling & Zalm heeft de hygiëne nog altijd niet op orde. De visverwerker ‘houdt zich structureel niet aan de wetgeving’ en is onder verscherpt toezicht gesteld. Als het Harderwijkse bedrijf zijn leven niet betert, dreigt sluiting, laat minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer weten.

Foppen kwam in 2012 in opspraak toen met salmonella besmette zalm zorgde voor zeker 4 doden en minimaal 1000 zieken. Vorig jaar augustus bleek Foppen in de jaren daarvóór ook al in de fout te zijn gegaan bij de hygiëne.

Als enige 'rood'

Uit de rapportage van de NVWA, gebaseerd op inspecties die tussen 1 januari 2014 en 31 december 2014 zijn uitgevoerd bij 399 visverwerkers in Nederland, blijkt dat Foppen als enige het label rood heeft gekregen.

Dat maakt dat er wekelijkse inspecties worden uitgevoerd en dat zo nodig boetes worden uitgedeeld. Bij overtredingen van de regels wordt het bedrijf gesloten, stelt minister Schippers.

Meer dan helft 'oranje'

Uit de rapportage komt naar voren dat van alle visverwerkers in Nederland meer dan de helft (217) is ingedeeld in de categorie oranje. Dat betekent dat fouten zijn geconstateerd, maar dat die niet zo ernstig zijn dat ze direct een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Meestal gaat het om een te hoge bewaartemperatuur of om gebrekkige hygiëne. 174 bedrijven hebben de code groen ontvangen.

Tussen 1 januari en 31 december 2014 heeft de NVWA in totaal 218 schriftelijke waarschuwingen afgegeven, 32 boeterapporten opgesteld en 1 proces-verbaal opgemaakt.

Extra inspecties

Schippers is geschrokken van de resultaten van het onderzoek en kondigt voor de hele sector extra inspecties aan. Zij vindt dat er echt verbeteringen moeten optreden.

Lees ook:

Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren