‘Foppen overtreedt structureel de wet’

foppen315

Foppen Paling & Zalm heeft de hygiëne nog altijd niet op orde. De visverwerker ‘houdt zich structureel niet aan de wetgeving’ en is onder verscherpt toezicht gesteld. Als het Harderwijkse bedrijf zijn leven niet betert, dreigt sluiting, laat minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer weten.

Foppen kwam in 2012 in opspraak toen met salmonella besmette zalm zorgde voor zeker 4 doden en minimaal 1000 zieken. Vorig jaar augustus bleek Foppen in de jaren daarvóór ook al in de fout te zijn gegaan bij de hygiëne.

Als enige 'rood'

Uit de rapportage van de NVWA, gebaseerd op inspecties die tussen 1 januari 2014 en 31 december 2014 zijn uitgevoerd bij 399 visverwerkers in Nederland, blijkt dat Foppen als enige het label rood heeft gekregen.

Dat maakt dat er wekelijkse inspecties worden uitgevoerd en dat zo nodig boetes worden uitgedeeld. Bij overtredingen van de regels wordt het bedrijf gesloten, stelt minister Schippers.

Meer dan helft 'oranje'

Uit de rapportage komt naar voren dat van alle visverwerkers in Nederland meer dan de helft (217) is ingedeeld in de categorie oranje. Dat betekent dat fouten zijn geconstateerd, maar dat die niet zo ernstig zijn dat ze direct een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Meestal gaat het om een te hoge bewaartemperatuur of om gebrekkige hygiëne. 174 bedrijven hebben de code groen ontvangen.

Tussen 1 januari en 31 december 2014 heeft de NVWA in totaal 218 schriftelijke waarschuwingen afgegeven, 32 boeterapporten opgesteld en 1 proces-verbaal opgemaakt.

Extra inspecties

Schippers is geschrokken van de resultaten van het onderzoek en kondigt voor de hele sector extra inspecties aan. Zij vindt dat er echt verbeteringen moeten optreden.

Lees ook:

Lees ook
"We leven in een laagje poep"

"We leven in een laagje poep"

Ons voedsel is veiliger dan ooit. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas niet. Trends zoals veelvuldig reizen, voedselimport, de consumptie van rauw voedsel zorgen voor toenemende voedselveiligheidsrisico’s. Ook de dynamiek tussen mens en dier is een factor om goed in de gaten te houden, vindt Merel Langelaar. Bacterieresistentie ligt immers...

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken is juist nu van allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die...

Vakwerk in RVS

Vakwerk in RVS

Bij Bosgraaf Food & Hygiënetechniek kunt u terecht voor uw RVS bedrijfsinrichting die bijdraagt aan een hygiënische, veilige en ergonomische werkomgeving. Wij stellen hoge eisen aan onze producten en zodoende zijn wij op brede wijze actief in de voedingsmiddelenindustrie, laboratoria en cleanrooms. RVS is op vele wijzen toepasbaar in uw bedrijfsinrichting.