Foppen verwerkte verboden stof in visworst

Visverwerkend bedrijf Foppen heeft het in visproducten verboden natriumnitriet verwerkt in zijn visworsten. De stof is in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend. Foppen stond al onder verscherpt toezicht.

Dat bericht Omroep Gelderland, dat via de Wet Openbaarheid van Bestuur inspectierapporten van de NVWA opvroeg.

De NVWA blijkt Foppen in 2010 al te hebben gewaarschuwd over gebruik van natriumnitriet, maar betrapte de visverwerker in november 2014 opnieuw. De NVWA vernietigde de voorraad, maar heeft toen geen producten uit de schappen laten halen, omdat de stof daar niet gevaarlijk genoeg voor werd beschouwd.

Foppen stelt nu, als reactie op de publicatie, op de website alle documenten van de NVWA over het bedrijf te zullen publiceren, inclusief eventuele waarschuwingen en boetes. Dat gebeurt met terugwerkende kracht tot september 2014,  Daarmee wil het bedrijf openheid geven over de voedselveiligheid.

Salmonella

Bij een Griekse vestiging van Foppen werd in 2012 zalm besmet met Salmonella. Dat leidde in Nederland tot vier tot acht doden en zo'n 1150 ziektegevallen.

Na de Salmonella-affaire waren er diverse incidenten bij de zalmverwerker. Bij een inspectie in 2013 heeft de NVWA een schriftelijke waarschuwing gegeven voor niet-schone bedrijfsruimten en het niet goed reinigen van apparatuur. Bij een andere inspectie, in april 2014, bleek dat vis werd verpakt in folie waarop het erkenningsnummer van de andere productielocatie van Foppen stond geprint.

In september 2014 zijn opnieuw tekortkomingen geconstateerd. Er is een boeterapport opgemaakt voor onder andere schimmelachtige aanslag in kitranden boven productiebanden. Daarnaast werd vastgesteld dat condensvorming boven een inpakband van garnalen onvoldoende werd tegengegaan.

Verscherpt toezicht

In februari van dit jaar schreef minister Schippers van VWS dat Foppen zich structureel niet aan de wetgeving houdt en onder verscherpt toezicht is gesteld. Dat het bedrijf ondanks een waarschuwing was doorgegaan met gebruik van natriumnitriet was toen echter nog niet bekend.

Lees ook:

 
Lees ook
Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Een Nederlandse slachterij heeft mogelijk vijf maanden lang met Salmonella besmet varkensvlees op de markt gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat afgelopen zomer meer patiënten met de bacterie Salmonella Goldcoast werden gemeld dan gewoonlijk. De NVWA wist de besmetting via logistieke lijnen en...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen - Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem...