Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

berries-blur-blurry-39351

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen," zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB).

Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt.

Waarom? Het natte jaar 2018 zorgde voor hoge ziektedruk in de wijngaard. Meeldauw dwong wijnmakers tot de nodige extra behandelingen. In het geval van biologische telers betekende dat een extra hoog gebruik van kopersulfaat, een niet-afbreekbaar middel dat zich ophoopt in de bodem en het bodemleven negatief beïnvloedt. Wijnmakers maken zich daar zorgen om.

In de biologische fruitteelt in Nederland speelt volgens fruitteeltexpert Wouter van Teeffelen hetzelfde vraagstuk.

Bron: Foodlog

Lees ook
Biologische onzin

Biologische onzin

Erwin Boutsma speurt in de supermarkt fanatiek naar ‘biologische’ keurmerken op de verpakking van groenten en fruit: 'Niet omdat ik die producten wíl, maar omdat ik ze juist níet wil.' Het CBS becijferde in mei dat in 2018 op 0,7 % van het Nederlandse landbouwareaal aan biologische akkerbouw werd gedaan, een...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.

De 'misstanden' bij bioboeren: hoe ernstig is het?

De 'misstanden' bij bioboeren: hoe ernstig is het?

Flink wat biologische producten in de supermarkt voldoen niet aan de eisen voor biologisch voedsel. Dat meldde RTL nieuws deze week. Een op de tien biologische boeren zou zich niet aan de regels houden. Het nieuws verspreidde zich snel via andere media. Is het echt zo ernstig gesteld met de biologische sector?