Fraude met invoerrechten melkpermeaat

Een transportbedrijf in Barneveld wordt ervan verdacht melkpermeaat bij de douane aan te geven als weipermeaat. Hierdoor zou naar schatting 4 miljoen euro aan invoerrechten zijn ontdoken.

De Fiod heeft vorige week, onder leiding van het Functioneel Parket, 3 doorzoekingen gedaan: in 2 woningen, in Putten en Garderen, en in een bedrijfspand in Barneveld. Er is één aanhouding verricht.

Bij de invoer vanuit Zwitserland zou het transportbedrijf melkpermeaat als weipermeaat aangegeven hebben, waardoor te weinig invoerrechten zijn afgedragen.

Het onderzoek is gestart nadat de EU de lidstaten heeft gevraagd te onderzoeken of in de eigen lidstaat melkpermeaat is ingevoerd terwijl op de invoeraangiften weipermeaat is aangegeven.

Hierdoor worden grote bedragen aan invoerrechten ontdoken. Het verschil in invoerrechten bedraagt zo’n 93 euro per kilo.

De douane heeft een controle ingesteld bij het transportbedrijf. Hierbij is gebleken dat het transportbedrijf onjuiste aangiften heeft gedaan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport. In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem...