Fresco: 'Steeds meer wantrouwen tegen innovatie'

Het optimisme in de technologische vooruitgang maakt steeds meer plaats voor een diepgeworteld wantrouwen tegen innovatie. Zeker als het gaat om voeding, vindt Louise Fresco van Wageningen UR. Zij ziet het als taak de kloof tussen wetenschap en de publieke opinie dichten.

Fresco, de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van Wageningen UR, zei dit in haar officiële rede tijdens de opening van het academisch jaar, meldt De Gelderlander. “De gouden driehoek van regering, wetenschap en maatschappij is al heel lang onze solide basis. Maar die gouden driehoek begint te verkruimelen”, zei Fresco. Zij ziet dat zeker ook in Europees verband.

Ongefundeerde beschuldigingen

Volgens haar lijkt het voor consumenten tegenwoordig makkelijker om het internet vol met ongefundeerde beschuldigingen te geloven dan de geverifieerde wetenschap. Zij ziet dan ook als grootste opdracht de groeiende kloof tussen wetenschap en publieke mening te dichten.

Het is in haar ogen van groot belang dat wetenschappers helpen misverstanden en bijgeloof te ontzenuwen. "We moeten een manier vinden om de samenleving te betrekken bij de kennisontwikkeling."

Wensen verenigen

Ze beseft dat het moeilijk is om verschillende wensen te verenigen. Zo gaf ze aan dat niemand intensieve pluimveehouderij wil, maar dat veel consumenten in de supermarkt wél goedkoop kippenvlees willen. "Dat geeft aan dat feitelijk gedrag en uitgesproken woorden soms niet samenvallen."

Lees de volledige toespraak van Fresco

Lees ook:

Aalt Dijkhuizen boegbeeld topsector Agri&Food (18 februari 2014)

Louise Fresco bestuursvoorzitter WUR (27 januari 2014)

Fresco: ‘Redesign’ dierlijke productie nodig (20 maart 2013)