FrieslandCampina kan melkaanvoer amper meer aan

4 januari 2016

FrieslandCampina betaalt leden-melkveehouders tijdelijk een vergoeding voor constante melklevering. Zo wil de zuivelonderneming de groei van de aanvoer tegengaan. De verwerkingscapaciteit van de zuivelonderneming dreigt van januari tot medio februari 2016 namelijk ontoereikend te worden.

Dat heeft FrieslandCampina bekendgemaakt op 28 december 2015. De bij de onderneming aangesloten melkveehouders hebben in 2015 circa 6,4 procent (600 miljoen kilo) meer melk geleverd dan in 2014. FrieslandCampina stelt de afgelopen jaren fors te hebben geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit, maar vanaf november 2015 is de melklevering in een plotselinge stroomversnelling terechtgekomen.

"Alle verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina is daardoor bezet en de mogelijkheden om de boerderijmelk bij andere zuivelondernemingen te laten verwerken of direct door te verkopen aan andere afnemers zijn eveneens benut", aldus de zuivelaar.

Regeling

Daarom heeft het bedrijf de regeling in het leven geroepen. Bij een melklevering die gelijk of lager is dan de melkproductie in de vergelijkingsperiode van 13 december tot en met 27 december 2015 ontvangt de melkveehouder een vergoeding over de geleverde melk van 2,00 euro per 100 kilo melk (exclusief btw). De tijdelijke maatregel is op vrijdag 1 januari 2016 in werking getreden en loopt tot en met donderdag 11 februari 2016.

De maatregel is niet van toepassing voor leden-melkveehouders met biologische of biologisch dynamische melk. Daarvoor is namelijk geen capaciteitstekort.

Lees ook:

FrieslandCampina reorganiseert: 140 banen weg (1 december 2015)

Altijd op de hoogte blijven?