FrieslandCampina Borculo over op duurzame pyrolyse

13 mei 2015

FrieslandCampina gaat voor de energievoorziening in de nieuwe productielocatie in Borculo gebruikmaken van gecertificeerde duurzame pyrolyse. Minister Kamp van Economische Zaken heeft de nieuwe duurzame energievoorziening officieel in gebruik genomen door de afsluiter te openen.

Omdat het zuivelconcern klimaatneutraal wil groeien, is gekozen voor duurzame pyrolyse-olie. De olie wordt door het Hengelose bedrijf Empyro gewonnen uit biomassa (houtsnippers) door pyrolyse toe te passen. Bij deze techniek vindt verhitting plaats zonder zuurstof toe te voegen. Pyrolyse is ontwikkeld aan de Universiteit Twente en is doorontwikkeld door BTG-BTL, moederbedrijf van Empyro.

Door het gebruik van pyrolyse, daalt de directe CO2-uitstoot voor de hele locatie met 15 procent. De besparing op fossiele brandstof (op jaarbasis 10 miljoen kubieke meter aardgas en 16.000 ton CO2-reductie) is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van bijna 2000 Nederlandse huishoudens. Dat meldt FrieslandCampina

Minder energieverbruik

Door in de nieuwe productielocatie ook energiebesparende technieken toe te passen, daalt het energieverbruik er ook nog eens met 20 procent ten opzichte van vergelijkbare locaties van FrieslandCampina.

FrieslandCampina is in 2013 in Borculo gestart met de bouw van de nieuwe productielocatie voor melkpoeder en hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding. De fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 750 miljoen kilo melk.

Alle 35 locaties van FrieslandCampina in Nederland zijn sinds begin 2015 overgegaan op 100 procent groene stroom. Deze is voor de helft afkomstig van leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina. Hier wordt energie opgewekt uit zon, wind en biomassa. Het zuivelconcern opende zijn eerste windpark (Van Gogh in Noord-Brabant) in 2013.

Biogas

Zodra de gemeente Borculo toestemming geeft, zal ook de vestiging in Borculo overgaan op het gebruik van duurzaam geproduceerd biogas. Deze is afkomstig uit rundermest, rioolslib en organisch (rest)afval uit de keten. Dit wordt via een 8 kilometer lange pijpleiding aangevoerd uit de nabijgelegen vergistingsinstallatie van ‘Groot Zevert’.

Zo ontstaat een besparing op fossiele brandstof van op jaarbasis 5 miljoen kubieke meter aardgas en ontstaat een CO2-reductie van 8000 ton, vergelijkbaar met de uitstoot van 1000 Nederlandse huishoudens, stelt het bedrijf.

  • Bekijk de duurzame energievoorziening van FrieslandCampina in Burculo op YouTube
 

Zie ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

(premium)

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?