FrieslandCampina hervat productie Gerkesklooster

21 augustus 2014

FrieslandCampina heeft de productie van de Valess-vezel in Gerkesklooster deze week weer hervat, na de brand van 29 juli. Dat laat woordvoerder Jan-Willem ter Avest desgevraagd aan evmi.nl weten.

Kaas en melkpoeder zijn deels binnen andere vestigingen van FrieslandCampina ondergebracht en deels bij derden. Zo is de geitenkaasproductie vooralsnog overgenomen door de vestiging in Rijkevoort. Wanneer al deze productie weer teruggaat, kan hij nog niet zeggen.

Er was wat verwarring over wat nu wel en wat niet al weer draait. Maar het gaat vooralsnog alleen op Valess wat weer in Gerkesklooster in productie is genomen. Eind vorige week werd proefgedraaid op het complex en na groen licht kon de vestiging de productie van de Valess-vezel deze week weer oppakken.

Direct na de brand was al het streven om de productie van Valess, kaas, en melkpoeder zo snel mogelijk te hervatten en productie eventueel zo snel mogelijk elders onder te brengen, binnen of buiten FrieslandCampina, meldt Ter Avest.

'Opgevangen'

“Omdat we voorraden aanhouden en door in overleg met de afnemers het assortiment aan te passen, zijn we in staat geweest een en ander op te vangen.”

De grote brand verwoestte het kaaspakhuis, maar de voorfabriek, kaasmakerij en het pekellokaal bleven gespaard. Wel was er rook-, roet- en waterschade, waardoor vóór hervatting van de productie een grondige schoonmaakbeurt en inspectie nodig was.

Schade

Eerder maakte het zuivelconcern al bekend dat de oorzaak van de brand, door de heftigheid ervan, niet meer te achterhalen is.

De totale schade is volgens Ter Avest op dit moment moeilijk aan te geven, ook omdat nog sprake is van vervolgschade. Het totale schadebedrag wordt pas bekendgemaakt bij de presentatie van de  jaarcijfers over 2014. Dit gebeurt in maart 2015.

Lees ook:

‘Oorzaak brand FrieslandCampina niet meer te achterhalen’ (11 augustus 2014)

Oorzaak brand FrieslandCampina Gerkesklooster nog onbekend (4 augustus 2014)

Brand bij FrieslandCampina Cheese Gerkesklooster (29 juli 2014)

Altijd op de hoogte blijven?