FrieslandCampina laat positieve halfjaarcijfers zien

landschap-koeien-unsplash

FrieslandCampina heeft de resultaten van de eerste helft van 2019 bekendgemaakt. Met een gestabiliseerde omzet en een kleine winstgroei ten opzichte van het eerste half jaar van 2018, zijn de cijfers voorzichtig positief.

FrieslandCampina’s omzet van het eerste half jaar komt uit op €5,7 miljard, en is daarmee ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven. De winst is met 11% gestegen naar €121 miljoen. Het bedrijfsresultaat is met 18,6% toegenomen naar €210 miljoen. De verbeteringen zitten volgens het bedrijf vooral in de stijgende verkoop van kaas en de groei van de activiteiten in Afrika en Azië. Ook de daling van de melkaanvoer in Nederland droeg bij aan de winstverbetering door een lagere verwerking van verliesgevende basiszuivelproducten zoals boter en melkpoeder.

Melkveehouders

De melkaanvoer van de leden-melkveehouders is afgenomen met 268 miljoen kilo (-5,0%) tot 5.088 miljoen kilo. Dit komt deels doordat leden de coöperatie verlieten. Minder koeien als gevolg van beperkingen rond fosfaat (fosfaatwetgeving) in Nederland, beperkte voorraden (kuil)voer als gevolg van de droogte vorig jaar en hogere voerkosten speelden eveneens een rol. De boeren die wel bij de corporatie bleven zijn volgens FrieslandCampina iets beter af: de prijs die het bedrijf betaalt voor honderd kilo melk is met 3,2% gestegen naar €37,90.

Moeizaam

De voorzichtig positieve cijfers zijn misschien nog geen reden tot feest, maar na de negatieve resultaten van de afgelopen jaren is het voor FrieslandCampina een kleine overwinning. De nieuwe CEO Hein Schumacher voerde vorig jaar een aangepaste strategie door, waar flinke reorganisaties bij hoorden als ook een aantal overnames.

Lees ook
Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...

FrieslandCampina introduceert traceerbare babymelkpoeder in China

FrieslandCampina introduceert traceerbare babymelkpoeder in China

Met een intelligente verpakking maakt FrieslandCampina de gehele aanvoerketen van babymelkpoeder voor Chinezen inzichtelijk. De Nederlandse zuivelaar gaat hierover in zee met Kezzler, een Noors technologiebedrijf. FrieslandCampina produceert de babymelkproducten van het merk Friso in Nederland en exporteert het in winkelklare verpakkingen...

FrieslandCampina ziet af van nieuwe fabriek in Bedum

FrieslandCampina ziet af van nieuwe fabriek in Bedum

FrieslandCampina ziet af van de bouw van een nieuwe melkpoederfabriek in het Groningse Bedum. Dat maakte een woordvoerder bekend. Er was veel verzet van omwonenden tegen de nieuwe fabriek, vooral omdat daarvoor een oude waterweg, het Boterdiep, omgelegd moest worden.