FrieslandCampina ontwikkelt melkschuimmachine

FrieslandCampina komt met een automatische melkschuimmachine voor de horeca. Het concept, met de naam Lattiz, is ontwikkeld samen met koffiebranders en koffiemachinedealers en levert melkschuim van barista-kwaliteit.

Zo’n drie kwart van de in Nederland bestelde kopjes koffie is een cappuccino of latte macchiato, stelt FrieslandCampina. Toch wisselt de kwaliteit van deze koffie in de horeca nog wel eens, vindt het zuivelconcern.

Dit was voor FrieslandCampina reden om een machine te ontwikkelen die een hoge kwaliteit melkschuim combineert met een hoge kwantiteit, meldt Hesselink Koffie, een van de leveranciers van Lattiz.

Ongekoeld houdbaar

De machine levert melkschuim voor een cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd, met een snelheid van zes koppen per minuut. De melk voor de machine wordt geleverd in 4 liter bag-in-box. Deze melk is zeven dagen ongekoeld houdbaar in de machine. Hiermee kunnen 140 cappuccino’s verzorgd worden.

De Lattiz bevat slechts zes knoppen, wat het gebruiksgemak ten goede komt. Er is een keuzemenu voor een kop, glas, hele of halve kan, of een variabele hoeveelheid (met de +knop).

Optimale hygiëne

Doordat de melk en het product niet met elkaar in aanraking komen, is er een optimale hygiëne en geen extra schoonmaakwerk. Alle onderdelen die met de melk in aanraking komen, worden na gebruik samen met de box verwijderd.

Omdat – vergeleken met andere manieren van melk opschuimen – minder verpakkingsafval wordt geproduceerd, maakt het melkschuim ook onderdeel uit van een duurzaam kopje koffie. De machine zelf is eveneens zeer zuinig in gebruik (A++ energielabel).

De Lattiz wordt geleverd door diverse leveranciers van koffiemachines.

Lees ook:

Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Lezing op Food Technology: Elektrificatie in de voedingsmiddelenindustrie

Lezing op Food Technology: Elektrificatie in de voedingsmiddelenindustrie

Een pilot-project met als doel een betrouwbare luchtvoorziening met minimale CO2-uitstoot bij FrieslandCampina in Veghel. Hoe verloopt zo'n pilot? Wat zijn de resultaten en welke lessen kunnen we eruit halen? Dat vertellen Ben Nissen en Bas Derissen tijdens hun lezing op Food Technology.

Lineaire eenheden voor de voedingsmiddelenindustrie

Lineaire eenheden voor de voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie en farmacie stellen hoge eisen aan het ontwerp van de machines die hun grondstoffen verwerken. Almotion in Elst heeft speciaal voor deze markt roestvaststalen lineaire aandrijvingen ontwikkeld. Ook vanuit andere sectoren is er belangstelling.