FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

melk-rietje-pixabay

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel.

Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal technische hordes worden genomen. “Het is niet makkelijk om een sterk papieren rietje te ontwikkelen die flexibel en hygiënisch is en niet te snel zacht wordt tijdens het drinken. Ook moest hij biologisch afbreekbaar zijn als hij in het milieu terecht komt,” legt directeur verpakkingsontwikkeling Patrick van Baal uit. De flexibiliteit is een interessante en belangrijke eis. Het rietje moet opgevouwen worden verpakt omdat hij anders te groot is voor de verpakking, of te klein is om het pakje leeg te kunnen drinken.

Verbod op wegwerpplastic

Met de introductie van papieren rietjes loopt FrieslandCampina vooruit op een gepland Europees verbod op wegwerpplastic, waar onder andere wegwerpbestek, rietjes en roerstaafjes onder vallen. Het verbod gaat in 2021 in. FrieslandCampina is nog op zoek naar een hygiënisch alternatief voor de plastic folie waar de rietjes in worden verpakt.

Lees ook
Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

Vraag naar gerecycled plastic daalt

Vraag naar gerecycled plastic daalt

Tonnen gerecycled plastic hopen zich op bij Nederlandse recyclingbedrijven. Door de lage olieprijs en de coronacrisis is de vraag naar gerecycled plastic sterk gedaald, waardoor de bedrijven de grondstof niet meer kwijt kunnen. Het betreffende plastic vindt vooral toepassing in de sierteelt, de autobranche, de bouw en in consumentenproducten. Voor...

Fruit langer vers door folie van Wageningse onderzoekers

Fruit langer vers door folie van Wageningse onderzoekers

Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research hebben een verpakkingsfolie ontwikkeld die zich aanpast aan de temperatuur. Het folie is bij hoge temperaturen doorlaatbaar voor gassen, terwijl het folie bij lage temperaturen gesloten blijft. Dat maakt het mogelijk om producten die buiten de koeling moeten ‘ademen’, zoals vers fruit,...