FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

melk-rietje-pixabay

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel.

Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal technische hordes worden genomen. “Het is niet makkelijk om een sterk papieren rietje te ontwikkelen die flexibel en hygiënisch is en niet te snel zacht wordt tijdens het drinken. Ook moest hij biologisch afbreekbaar zijn als hij in het milieu terecht komt,” legt directeur verpakkingsontwikkeling Patrick van Baal uit. De flexibiliteit is een interessante en belangrijke eis. Het rietje moet opgevouwen worden verpakt omdat hij anders te groot is voor de verpakking, of te klein is om het pakje leeg te kunnen drinken.

Verbod op wegwerpplastic

Met de introductie van papieren rietjes loopt FrieslandCampina vooruit op een gepland Europees verbod op wegwerpplastic, waar onder andere wegwerpbestek, rietjes en roerstaafjes onder vallen. Het verbod gaat in 2021 in. FrieslandCampina is nog op zoek naar een hygiënisch alternatief voor de plastic folie waar de rietjes in worden verpakt.

Lees ook
RIVM: te weinig data beschikbaar om voortgang Plastic Pact te meten

RIVM: te weinig data beschikbaar om voortgang Plastic Pact te meten

Er is nog niet genoeg informatie beschikbaar om de voortgang van het Plastic Pact te meten. Dat blijkt uit het eerste rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die de voortgang moet monitoren. Het RIVM vroeg data op om een nulmeting te maken voor de doelstellingen van het pact, maar veel bedrijven die meedoen waren niet...

Onderzoekers: composteerbaar plastic kan prima bij het gft

Onderzoekers: composteerbaar plastic kan prima bij het gft

Biologisch afbreekbaar plastic breekt snel genoeg af om zonder problemen verwerkt te kunnen worden met het GFT-afval. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research op basis van een onderzoek naar plastic in het Nederlandse GFT-afvalverwerkingsproces. De onderzoekers voerden een praktijkproef uit bij een van de bedrijven die...

DNV GL verifieert herkomst plastic producten voor The Ocean Cleanup

DNV GL verifieert herkomst plastic producten voor The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup heeft een eerste partij oceaanplastic aan land gebracht. De Nederlandse non-profit organisatie wil dit afval recyclen, met als hoofddoel het financieren van de verdere schoonmaak van de oceaan. DNV GL zal de oorsprong van deze toekomstige plastic producten bevestigen en verifiëren.