FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

melk-rietje-pixabay

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel.

Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal technische hordes worden genomen. “Het is niet makkelijk om een sterk papieren rietje te ontwikkelen die flexibel en hygiënisch is en niet te snel zacht wordt tijdens het drinken. Ook moest hij biologisch afbreekbaar zijn als hij in het milieu terecht komt,” legt directeur verpakkingsontwikkeling Patrick van Baal uit. De flexibiliteit is een interessante en belangrijke eis. Het rietje moet opgevouwen worden verpakt omdat hij anders te groot is voor de verpakking, of te klein is om het pakje leeg te kunnen drinken.

Verbod op wegwerpplastic

Met de introductie van papieren rietjes loopt FrieslandCampina vooruit op een gepland Europees verbod op wegwerpplastic, waar onder andere wegwerpbestek, rietjes en roerstaafjes onder vallen. Het verbod gaat in 2021 in. FrieslandCampina is nog op zoek naar een hygiënisch alternatief voor de plastic folie waar de rietjes in worden verpakt.

Lees ook
Duurzaamheid zet de toon op hybride Empack

Duurzaamheid zet de toon op hybride Empack

Vanwege de coronacrisis was de verpakkingsbeurs Empack dit jaar voor het eerst hybride. Naast een eendaagse fysieke beurs was er de driedaagse digitale variant. Verduurzaming van plastic verpakkingen vormde de rode draad bij de beurspresentaties.  “Stilzitten was geen optie voor ons”, aldus Rowdy van Nieuwenhuizen van beursorganisator...

Plastic: vloek én zegen

Plastic: vloek én zegen

  Plastic: vloek én zegen André Heeres is chemicus en lector biobased chemie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij houdt zich bezig met plastic en biogrondstoffen, zoals hooi. Zo zoekt hij naar biobased alternatieven voor bijvoorbeeld PET en kijkt hij naar de mogelijkheden om plastics te recyclen en upcyclen. Hij pleit voor hoogwaardiger...

Hooi als basis voor plastic

Hooi als basis voor plastic

Gras. Een van de makkelijkste gewassen, dat meermaals per jaar te oogsten is. Maar wat moet je met al dat gras, of hooi? Er is meer dan genoeg hooi om de veestapel te voeden. De rest wordt verbrand als biomassa. De Hanzehogeschool onderzoekt een duurzamer toepassing voor hooi: als grondstof voor biobased plastic.