FrieslandCampina stapt in Pakistaans Engro Foods

20 december 2016

FrieslandCampina heeft een meerderheidsbelang verworven in Engro Foods, de op één na grootste zuivelproducent in Pakistan. Daarmee krijgt het zuivelconcern een belangrijke positie in de Centraal-Aziatische markt. Het gaat om een investering van in totaal 430 miljoen euro.

Het is daarmee een van de grootste transacties op het gebied van buitenlandse investeringen binnen de private sector in Pakistan van de afgelopen jaren.

De transactie werd in juli al bekendgemaakt. Nu is het goedgekeurd door de Mededingingsautoriteit en andere relevante instanties.

Door het meerderheidsbelang van 51 procent verwacht FrieslandCampina de route2020 strategie te kunnen versnellen.

Opkomende middenklasse

“Via dit goedgeorganiseerde en succesvolle bedrijf verkrijgen wij een sterke positie in de Pakistaanse zuivelmarkt, waarin een opkomende middenklasse meer verwerkte en verpakte melk zal kopen”, zegt CEO Roelof Joosten. “Engro Foods biedt ons een basis om op verder te bouwen.”

Ook ziet FrieslandCampina het als middel van kennisoverdracht in Pakistan via het eigen Dairy Development Programme.’

Olper's en Tarang

Engro Foods biedt hygiënische en betaalbare oplossingen in de segmenten van consumptiemelk en speciale melk voor in de thee in Pakistan via de merken Olper’s en Tarang.

FrieslandCampina en Engro Foods willen profiteren van de verschuiving in de markt van gebruik van losse naar verpakte zuivel. Deze trend zal naar verwachting in de nabije toekomst verder versnellen. Dit komt behalve door de groei van de middeninkomensklasse ook door de toenemende behoefte aan melk van een hogere kwaliteit alsmede de toenemende verstedelijking.

Laarakker Engro-CEO ad interim

Hans Laarakker zal bij Engro Foods tot CEO ad interim worden benoemd. Hij vervangt Babur Sultan, die heeft besloten het bedrijf te verlaten nadat hij gedurende 10 jaar sinds de oprichting van Engro Foods verschillende senior managementfuncties binnen het bedrijf heeft vervuld.

Laarakker was als vice president M&A and Business Development van 2006 tot 2010 nauw betrokken bij het voortraject van de acquisitie. Hij was onder meer managing director van FrieslandCampina Malaysia (Dutch Lady Malaysia) en tevens verantwoordelijk voor FrieslandCampina Singapore, Hongkong en China.

Onder eigen naam verder

Engro Foods zal als onderdeel van de business group FrieslandCampina Consumer Products Asia onder de eigen naam actief blijven. Binnen de strategische overeenkomst blijft Engro Corporation een belangrijke aandeelhouder en partner van Engro Foods.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?