FrieslandCampina test complexe koolhydraten

27 juli 2016

FrieslandCampina gaat samen met de Universiteit Utrecht werken aan betere babyvoeding, door complexe koolhydraten te maken, te analyseren en te testen.

Dr. Vassilis Triantis van FrieslandCampina Nederland wil samen met prof. dr. Geert-Jan Boons van de Universiteit Utrecht de babyvoeding verder verbeteren.

Bescherming tegen virussen

Moedermelk bevat hoge concentraties complexe koolhydraten die onder meer beschermen tegen pathogene bacteriën en virussen. De structuren van deze complexe koolhydraten zijn zeer divers. Het is nog niet duidelijk welke verbindingen welke belangrijke biologische eigenschappen hebben.

Inzicht krijgen

Om hier inzicht in te verkrijgen, gaan de onderzoekers methoden ontwikkelen om een grote collectie complexe koolhydraten te maken, te analyseren en functioneel te testen. Met de kennis die uit dit project wordt opgedaan, willen de onderzoekers in de toekomst voeding voor baby’s verder te verbeteren.

Financiering

De scheikundige Boons (Chemical Biology and Drug Development van de UU) ontvangt voor de samenwerking met een private partner financiering uit het Innovatiefonds Chemie van NWO. Dat meldt de universiteit. Met hem krijgen nog twee andere scheikundigen van de UU financiering uit dit fonds.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?