FrieslandCampina wil uitbreiden in Bedum

16 maart 2015

FrieslandCampina gaat de locatie in Bedum mogelijk uitbreiden. Daartoe is in het provinciehuis in Groningen een intentieverklaring ondertekend. Het zuivelconcern verwacht de productiecapaciteit te moeten uitbreiden, als in april het melkquotum voor boeren wordt afgeschaft.

Dat meldt de gemeente Bedum. "Hoewel er nog geen concrete investeringsbeslissing is genomen, heeft de vestiging in Bedum heel goede papieren voor toekomstige investeringsbeslissingen”, vertelt Gerard Menting, corporate director real estate van FrieslandCampina.

Uitbreiding van Bedum levert op termijn naar schatting minimaal 100 directe banen op. De afgeleide werkgelegenheid bedraagt waarschijnlijk een veelvoud daarvan.

Compacte locatie

Een mogelijke toekomstige uitbreiding van de vestiging wordt zo compact mogelijk gehouden, vanwege efficiency, de interne logistiek en om voedselhygiënische redenen, meldt de gemeente. Een compacte productielocatie zorgt er ook voor dat de impact op de omgeving beperkt blijft.

Met de overeenkomst spreken het college van Gedeputeerde Staten en het college van b&w van Bedum de intentie uit ‘om mee te werken aan (planologische) maatregelen die nodig zijn, met het oog op die mogelijke toekomstige uitbreiding’.

Zo zal het Boterdiep verlegd moeten worden om de waterloop aan de oostzijde om het fabrieksterrein heen te brengen.

Landschappelijke inpassing

Die mogelijke verlegging krijgt in principe steun van de provincie, de gemeente en het waterschap. Wel is een zorgvuldige landschappelijke inpassing hierbij van belang.

In het vervolgproces worden onder regie van de gemeente nog informatiebijeenkomsten voor omwonenden georganiseerd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?