FrieslandCampina zesde zuivelbedrijf ter wereld

26 juli 2016

FrieslandCampina is wereldwijd het zesde zuivelbedrijf, gemeten naar omzet. Het Zwitserse Nestlé bezet de eerste plek, gevolgd door Lactalis en Danone. Vierde en vijfde zijn respectievelijk Dairy Farmers of America en Fonterra.

Dat blijkt uit de Global Dairy Top 20 2016 die Rabobank heeft opgesteld.

Koploper Nestlé had in 2015 een omzet van 22,5 miljard euro. FrieslandCampina haalde vorig jaar 11,1 miljard euro.

Yili rukt op

In de top 10 is niet zo veel veranderd in vergelijking tot de lijst van vorig jaar. Dairy Farmers of America en Fonterra hebben van plaats gewisseld en verder stijgt het Chinese Yili met stip van plek 10 naar 8. Het is het enige zuivelbedrijf dat in dollars de omzet zag stijgen, met 8 procent.

Unilever staat op plaats 12, net als in 2015. Grootste stijger in de lijst is het Duitse Müller die van plek 20 naar 15 gaat, mede door de overname van de zuivelactiviteiten van Dairy Crest.

Zwakkere euro

De 20 grootste zuivelconcerns ter wereld waren samen goed voor een omzet van 194 miljard dollar. Dat is 13 procent minder dan in 2014. Toch is de gezamenlijke omzet van de 20 bedrijven in euro’s gestegen met 4 procent. Dat geeft aan dat de euro zwakker is geworden ten opzichte van de dollar.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?