FrieslandCampina ziet af van nieuwe fabriek in Bedum

FC-bedum-wikimedia

De fabriek in Bedum in 2012 (bron: Wikimedia)

FrieslandCampina ziet af van de bouw van een nieuwe melkpoederfabriek in het Groningse Bedum. Dat maakte een woordvoerder bekend. Er was veel verzet van omwonenden tegen de nieuwe fabriek, vooral omdat daarvoor een oude waterweg, het Boterdiep, omgelegd moest worden.

Omwonenden verzetten zich fel tegen de plannen voor een grote nieuwe fabriek in het plaatsje, en richtten de stichting Behoud Boterdiep op. Ook de Commissie voor de Milieueffectrapportage was kritisch over de plannen. De gemeente zou de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het Boterdiep ondergewaardeerd hebben. Ook stelde commissie vragen over de stikstofuitstoot van de geplande fabriek.

Van de baan

De uitbreiding van de FrieslandCampina-locatie in Bedum hing samen met de afschaffing van het melkquotum in 2015. Het bedrijf verwachtte een toename van het aanbod van melk, en wilde de productie op de locatie verdubbelen. Dat de plannen niet doorgaan heeft deels te maken met veranderingen in de vraag naar melk. Daarmee is een uitbreiding van de locatie in Bedum nog niet helemaal van de baan. Er ligt een nieuw plan bij de gemeente voor de uitbreiding van de fabriek. Daarbij zou alleen op het huidige terrein gebouwd worden.

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees ook
FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina ingredients gaat de productie van lactoferrine uitbreiden van 10 naar 70 ton. Het bedrijf wil een strategische groei mogelijk maken in de segmenten ‘Early life nutrition’ en ‘Adult Nutrition’. FrieslandCampina wordt hiermee wereldwijd de grootste producent.

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel. Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal...