FrieslandCampina ziet af van nieuwe fabriek in Bedum

FC-bedum-wikimedia

De fabriek in Bedum in 2012 (bron: Wikimedia)

FrieslandCampina ziet af van de bouw van een nieuwe melkpoederfabriek in het Groningse Bedum. Dat maakte een woordvoerder bekend. Er was veel verzet van omwonenden tegen de nieuwe fabriek, vooral omdat daarvoor een oude waterweg, het Boterdiep, omgelegd moest worden.

Omwonenden verzetten zich fel tegen de plannen voor een grote nieuwe fabriek in het plaatsje, en richtten de stichting Behoud Boterdiep op. Ook de Commissie voor de Milieueffectrapportage was kritisch over de plannen. De gemeente zou de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het Boterdiep ondergewaardeerd hebben. Ook stelde commissie vragen over de stikstofuitstoot van de geplande fabriek.

Van de baan

De uitbreiding van de FrieslandCampina-locatie in Bedum hing samen met de afschaffing van het melkquotum in 2015. Het bedrijf verwachtte een toename van het aanbod van melk, en wilde de productie op de locatie verdubbelen. Dat de plannen niet doorgaan heeft deels te maken met veranderingen in de vraag naar melk. Daarmee is een uitbreiding van de locatie in Bedum nog niet helemaal van de baan. Er ligt een nieuw plan bij de gemeente voor de uitbreiding van de fabriek. Daarbij zou alleen op het huidige terrein gebouwd worden.

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees ook
Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...

FrieslandCampina introduceert traceerbare babymelkpoeder in China

FrieslandCampina introduceert traceerbare babymelkpoeder in China

Met een intelligente verpakking maakt FrieslandCampina de gehele aanvoerketen van babymelkpoeder voor Chinezen inzichtelijk. De Nederlandse zuivelaar gaat hierover in zee met Kezzler, een Noors technologiebedrijf. FrieslandCampina produceert de babymelkproducten van het merk Friso in Nederland en exporteert het in winkelklare verpakkingen...

FrieslandCampina laat positieve halfjaarcijfers zien

FrieslandCampina laat positieve halfjaarcijfers zien

FrieslandCampina heeft de resultaten van de eerste helft van 2019 bekend gemaakt. Met een gestabiliseerde omzet en een kleine winstgroei ten opzichte van het eerste half jaar van 2018, zijn de cijfers voorzichtig positief.