'Van frisdrank en sap word je dik en dus moet de overheid ingrijpen'

3 januari 2018

Er waren nog altijd twijfels, maar nu is het echt bewezen, vindt een internationaal team van wetenschappers op grond van nieuw onderzoek. We worden beslist dikker van het drinken van frisdrank en sap. Ze vinden dat overheden maatregelen moeten nemen om de consumptie van suikerhoudende dranken terug te dringen.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Is er een duidelijke relatie tussen het drinken van frisdrank en obesitas? Om die vraag te beantwoorden, nam een internationaal team van wetenschappers 30 nieuwe, niet door de industrie gesponsorde, onderzoeken uit de periode 2013 tot 2015 onder de loep. Ze publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity Facts, van de European Association for the Study of Obesity (EASO).

Bewijs

Onderzoeker dr. Nathalie Farpour-Lambert vat de bevindingen (in ScienceDaily) als volgt samen: "De afgelopen 3 jaar is de bewijsgrondslag voor het verband tussen suikerhoudende dranken en obesitas en overgewicht bij kinderen en volwassenen aanzienlijk gegroeid. Dit nieuwe, recente bewijs suggereert dat er een positieve associatie is tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en obesitas bij kinderen. Door bestaand bewijsmateriaal te combineren met dit nieuwe onderzoek komen we tot een conclusie die in veel opzichten al voor de hand ligt: het volksgezondheidsbeleid moet erop gericht zijn de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen en gezonde alternatieven zoals water te stimuleren. Tot op heden zijn de maatregelen om de suikerhoudende-drankenconsumptie terug te dringen in veel landen echter nog maar beperkt of non-existent."

Van de 30 nieuwe onderzoeken hadden er 20 betrekking op kinderen (17 prospectieve onderzoeken en 3 randomised controlled trials (RCT's)) en 10 op volwassenen (9 prospectieve studies en 1 RCT). In totaal werden de gegevens van 244.000 deelnemers meegenomen. Van de onderzoeken vond 33% in Europa plaats, 23% in de VS, 17% in midden- en Zuid-Amerika, 10% in Australië, 7% in Zuid-Afrika en 10% in Iran, Thailand en Japan. In 29 onderzoeken bleek een positieve associatie tussen de suikerhoudende-drankconsumptie (zelfs van light-dranken) en overgewicht/obesitas, slechts 1 onderzoek liet geen verband zien.

Urgente beleidsmaatregelen

Hoewel de auteurs onderkennen dat het vrijwel onmogelijk is om een direct causaal verband te bewijzen tussen overgewicht en frisdrankconsumptie, suggereren de resultaten volgens hen wel een 'onafhankelijk effect' van suikerhoudende drankenconsumptie. Voor mogelijk storende factoren ('confounders'), zoals voedings- en leefstijlfactoren, werd gecorrigeerd. Mede-onderzoeker dr. Maria Bes-Rastrollo: "In talrijke landen over de hele wereld is de consumptie van suikerhoudende dranken hoog. Zelfs in landen met een lage inname zijn sterke stijgingen zichtbaar. Het gecombineerde bewijsmateriaal van voor en na 2013, dat bevestigt dat suikerhoudende dranken nadelige gevolgen hebben voor de toename van het lichaamsgewicht of obesitas bij kinderen en volwassenen, is dan ook een reden voor urgente beleidsmaatregelen. [..] Verschillende landen hebben inmiddels een aanpak ontwikkeld en geïmplementeerd die gericht is op het terugdringen van de suikerdrankjesconsumptie door de beschikbaarheid ervan te beperken, de marktprijs te verhogen, het publiek via onderwijsprogramma's via de media of op school bewuster te maken, fiscaal beleid in te voeren en de etikettering te verbeteren."

Het onderzoek zal geen verrassing zijn voor de Nederlandse voedingsonderzoekers Martijn Katan en Jaap Seidell, die in 2014 bewezen dat minder suikerhoudend fris en meer water daadwerkelijk tot minder gewichtstoename leidde bij schoolkinderen in hun spraakmakende Blikkie-onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?