Fruit langer vers door folie van Wageningse onderzoekers

18 mei 2020

Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research hebben een verpakkingsfolie ontwikkeld die zich aanpast aan de temperatuur. Het folie is bij hoge temperaturen doorlaatbaar voor gassen, terwijl het folie bij lage temperaturen gesloten blijft. Dat maakt het mogelijk om producten die buiten de koeling moeten ‘ademen’, zoals vers fruit, onder een beschermende atmosfeer te verpakken.

Een van de beste manieren om verse producten lang goed te houden is door ze te verpakken onder een beschermende atmosfeer, om met de ideale gasconcentraties het product te conserveren. Bij groenten en fruit is dat lang niet altijd mogelijk. Die producten nemen immers zuurstof op en stoten CO2 uit. Bij een luchtdichte verpakking raakt de zuurstof op en sterven de cellen in het product af. Die ‘ademhaling’ neemt toe als het warm is, en neemt af bij koude omstandigheden.

Thermoplastisch folie

Het nieuw ontwikkelde folie zou goed bij juist die ‘ademende’ producten passen, stellen de onderzoekers in het universiteitsblad Wageningen World. Al naar gelang het product in de koeling staat of bij kamertemperatuur wordt bewaard, past de verpakking de doorlaatbaarheid voor gassen aan. Daardoor blijven de producten langer vers, en is het zelfs mogelijk een beschermende atmosfeer in de verpakking aan te brengen. Dat is vooral nuttig bij producten zoals aardbeien en champignons, die baat hebben bij een gereguleerde gassamenstelling.

Het nieuwe materiaal is een thermoplastisch polymeer. Het bestaat uit een combinatie van een polymeer dat ervoor zorgt dat het materiaal flexibel en stevig is en een polymeer dat de gasdoorlaatbaarheid reguleert. Die oplossing is uniek en veelbelovend, en er worden al commerciële toepassingen verkend. Een nadeel: het folie is deels van fossiele grondstof gemaakt. Maar als er door toepassing van het folie minder aardbeien in het vuilnis verdwijnen, levert dat hoe dan ook duurzaamheidswinst op.

Altijd op de hoogte blijven?