De Fryske: Friese kaas met verhaal

8 februari 2017

Nederland is een kaassoort rijker. Het gaat om De Fryske, Friese kaas met een verhaal. Zuivelondernemer en initiatiefnemer Catharinus Wierda heeft 2 jaar gewerkt om een typisch Friese kaas te krijgen, met een “krachtige smaak” en een “smeuïg karakter”.

Ook is er aandacht voor de omgeving. In het logo is de grutto verwerkt. De Fryske zorgt volgens Wierda namelijk goed voor de Friese weilanden.

“Dat is nodig, want er komen steeds minder grutto’s naar Nederland. Onze boeren hebben oog voor weidevogels. Ze zorgen voor voedsel, rust en broedgebied.”

De melk komt van koeien die minimaal 180 dagen per jaar buiten staan. De kaas wordt gemaakt bij boerenkaasmaker Klaver. Daarna volgt een rijping van ruim 4 maanden bij de familie Eisenga in Oosterwolde.

Fries gedeputeerde Johannes Kramer is 'grusk' (trots) op de streekkaas met boodschap. “Iedereen die de mond vol heeft van landschapsbehoud en het beschermen van weidevogels, zou deze kaas moeten kopen.”

De kaas is eerder deze maand gelanceerd in het Fries Museum. De Fryske is te koop bij diverse Jumbo’s in Friesland, Kaasboer Siebren en via de online webshop van De Fryske.

Altijd op de hoogte blijven?