Fusie DOC en DMK loopt vertraging op

Het fusievoorstel dat DOC Kaas uit Hoogeveen en het Duitse DMK bij de Europese Commissie hebben ingediend, is teruggehaald. Eerst moeten details verder uitgewerkt worden om het daarna opnieuw in te dienen. De zuivelaars verwachten dat dit enkele maanden gaat duren.

De Europese Commissie heeft aanvullende vragen, om een beter beeld te krijgen van de gevolgen die de fusie heeft voor de kaasmarkt.

Het zou daarbij vooral gaan om marktaandelen en afzetstromen richting retail. Dat melden Boerderij en B&L MedienGesellschaft. Zo zou het fusiebedrijf in specifieke marktsegmenten een te dominante partij worden.

Strandde in eerste fase

Het komt zelden voor dat eenmaal ingediende dossiers weer worden teruggehaald. Bronnen rond DOC Kaas en DMK zeggen dat het overleg in Brussel al bij de eerste fase van het fusie-onderzoek strandde.

Een woordvoerder van DMK hoopt dat de Europese Commissie nog in het eerste kwartaal van 2016 toestemming zal geven voor de fusie. Maar de verwachting is dat dit nog minimaal enkele maanden op zich zal laten wachten.

Verkoop onderdelen?

Over een mogelijke verkoop van bedrijfsonderdelen is overigens nog niet gesproken. Dat zal pas aan de orde komen in een latere fase.

Lees ook:

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Samenwerking Vandersterre en Max &Bien

Samenwerking Vandersterre en Max &Bien

Kaasproducent Vandersterre gaat samenwerken met plantaardige kaasmakerij Max & Bien. Hierdoor krijgt Max & Bien de mogelijkheid om hun merk breder in de markt te zetten. In Nederland en daarbuiten.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.