Fusie DOC en DMK loopt vertraging op

Het fusievoorstel dat DOC Kaas uit Hoogeveen en het Duitse DMK bij de Europese Commissie hebben ingediend, is teruggehaald. Eerst moeten details verder uitgewerkt worden om het daarna opnieuw in te dienen. De zuivelaars verwachten dat dit enkele maanden gaat duren.

De Europese Commissie heeft aanvullende vragen, om een beter beeld te krijgen van de gevolgen die de fusie heeft voor de kaasmarkt.

Het zou daarbij vooral gaan om marktaandelen en afzetstromen richting retail. Dat melden Boerderij en B&L MedienGesellschaft. Zo zou het fusiebedrijf in specifieke marktsegmenten een te dominante partij worden.

Strandde in eerste fase

Het komt zelden voor dat eenmaal ingediende dossiers weer worden teruggehaald. Bronnen rond DOC Kaas en DMK zeggen dat het overleg in Brussel al bij de eerste fase van het fusie-onderzoek strandde.

Een woordvoerder van DMK hoopt dat de Europese Commissie nog in het eerste kwartaal van 2016 toestemming zal geven voor de fusie. Maar de verwachting is dat dit nog minimaal enkele maanden op zich zal laten wachten.

Verkoop onderdelen?

Over een mogelijke verkoop van bedrijfsonderdelen is overigens nog niet gesproken. Dat zal pas aan de orde komen in een latere fase.

Lees ook:

Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

Het ‘speciale biertje’ in de zuivel Iris van der Gun is verantwoordelijk voor de logistiek en operations bij Holland Jersey, een zuivelbedrijf uit Nijkerk dat uitsluitend melk van Jerseykoeien verwerkt tot hoogwaardige zuivelproducten.  Wereldwijd komt zwartbonte Holstein-Friesian het meest voor. Daarnaast worden er in toenemende...