Gebrek aan diversiteit bedreigt gezondheid en voedselzekerheid

mais

WAGENINGEN - Het gebrek aan variatie in de voeding gaat ten koste van de volksgezondheid. De wereldwijde uniformiteit in de teelt van gewassen vormt een hoger risico voor voedselcrises.

De wereldwijde verspreiding van een standaard voedingspatroon zorgt voor meer voedsel op de tafel, maar gaat ook ten koste van de teelt en consumptie van veel plaatselijke gewassen. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de wereldwijde voedselvoorzieningvan Colin Khoury, PhD-kandidaat aan de Wageningen University en wetenschapper aan het International Center for Tropical Agriculture in Colombia.

Het voedingspatroon van mensen is de laatste vijf decennia overal ter wereld met gemiddeld 36 procent minder gevarieerd geworden. "Mensen consumeren tegenwoordig meer calorieën, eiwitten en vetten en ze kiezen voor hun maaltijden steeds vaker producten uit een korte lijst met belangrijke voedingsgewassen, zoals tarwe, maïs en soja, en combineren deze producten met vlees en zuivelproducten", aldus Khoury.

"Deze voedingsmiddelen zijn van cruciaal belang om de honger in de wereld te bestrijden. Maar wanneer we afhankelijk worden van een wereldwijd voedingspatroon van een dergelijke beperkte diversiteit, zijn we genoodzaakt de voedingswaarde van de belangrijkste gewassen te verhogen, omdat de consumptie van andere voedingsrijke granen en groenten afneemt."

Obesitas

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in de PNAS, suggereert dat de groeiende consumptie van een beperkt aantal nieuwe gewassen ook een wereldwijde toename van obesitas, hartziekten en diabetes kan bespoedigen.

Kwetsbaarder

"Een ander gevaar van een homogener wereldwijd voedselaanbod is dat de landbouw hierdoor kwetsbaarder wordt voor grote bedreigingen als droogte, insectenplagen en gewasziekten, die in veel delen van de wereld door klimaatverandering almaar erger zullen worden", aldus Luigi Guarino, coauteur van het onderzoek en senior wetenschapper bij de Global Crop Diversity Trust.

Lees ook:

 
Lees ook
Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn neemt het 'Netflix van gezond eten en leven' FoodFirst Network over. Op het lifestyleplatform krijgen betalende abonnees tips en advies over voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Bekende gezichten van het platform zijn Rudolph van Veen en Irene Moors. De Hoogleraren Jaap Seidell en Hanno Pijl ondersteunen het initiatief.

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

De jury die Bayer twee weken geleden in San Francisco schuldig bevond aan het veroorzaken van de kanker die Edwin Hardeman opliep, stelde woensdag 27 maart de straf vast. Hoewel er wetenschappelijk geen oorzakelijk verband is vast te stellen, oordeelde de jury dat de man ziek is geworden omdat hij Roundup met glyfosaat in zijn tuin gebruikte. Bayer...