Gebrek aan diversiteit bedreigt gezondheid en voedselzekerheid

mais

WAGENINGEN - Het gebrek aan variatie in de voeding gaat ten koste van de volksgezondheid. De wereldwijde uniformiteit in de teelt van gewassen vormt een hoger risico voor voedselcrises.

De wereldwijde verspreiding van een standaard voedingspatroon zorgt voor meer voedsel op de tafel, maar gaat ook ten koste van de teelt en consumptie van veel plaatselijke gewassen. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de wereldwijde voedselvoorzieningvan Colin Khoury, PhD-kandidaat aan de Wageningen University en wetenschapper aan het International Center for Tropical Agriculture in Colombia.

Het voedingspatroon van mensen is de laatste vijf decennia overal ter wereld met gemiddeld 36 procent minder gevarieerd geworden. "Mensen consumeren tegenwoordig meer calorieën, eiwitten en vetten en ze kiezen voor hun maaltijden steeds vaker producten uit een korte lijst met belangrijke voedingsgewassen, zoals tarwe, maïs en soja, en combineren deze producten met vlees en zuivelproducten", aldus Khoury.

"Deze voedingsmiddelen zijn van cruciaal belang om de honger in de wereld te bestrijden. Maar wanneer we afhankelijk worden van een wereldwijd voedingspatroon van een dergelijke beperkte diversiteit, zijn we genoodzaakt de voedingswaarde van de belangrijkste gewassen te verhogen, omdat de consumptie van andere voedingsrijke granen en groenten afneemt."

Obesitas

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in de PNAS, suggereert dat de groeiende consumptie van een beperkt aantal nieuwe gewassen ook een wereldwijde toename van obesitas, hartziekten en diabetes kan bespoedigen.

Kwetsbaarder

"Een ander gevaar van een homogener wereldwijd voedselaanbod is dat de landbouw hierdoor kwetsbaarder wordt voor grote bedreigingen als droogte, insectenplagen en gewasziekten, die in veel delen van de wereld door klimaatverandering almaar erger zullen worden", aldus Luigi Guarino, coauteur van het onderzoek en senior wetenschapper bij de Global Crop Diversity Trust.

Lees ook:

 
Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...