Gebrek aan diversiteit bedreigt gezondheid en voedselzekerheid

mais

WAGENINGEN - Het gebrek aan variatie in de voeding gaat ten koste van de volksgezondheid. De wereldwijde uniformiteit in de teelt van gewassen vormt een hoger risico voor voedselcrises.

De wereldwijde verspreiding van een standaard voedingspatroon zorgt voor meer voedsel op de tafel, maar gaat ook ten koste van de teelt en consumptie van veel plaatselijke gewassen. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de wereldwijde voedselvoorzieningvan Colin Khoury, PhD-kandidaat aan de Wageningen University en wetenschapper aan het International Center for Tropical Agriculture in Colombia.

Het voedingspatroon van mensen is de laatste vijf decennia overal ter wereld met gemiddeld 36 procent minder gevarieerd geworden. "Mensen consumeren tegenwoordig meer calorieën, eiwitten en vetten en ze kiezen voor hun maaltijden steeds vaker producten uit een korte lijst met belangrijke voedingsgewassen, zoals tarwe, maïs en soja, en combineren deze producten met vlees en zuivelproducten", aldus Khoury.

"Deze voedingsmiddelen zijn van cruciaal belang om de honger in de wereld te bestrijden. Maar wanneer we afhankelijk worden van een wereldwijd voedingspatroon van een dergelijke beperkte diversiteit, zijn we genoodzaakt de voedingswaarde van de belangrijkste gewassen te verhogen, omdat de consumptie van andere voedingsrijke granen en groenten afneemt."

Obesitas

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in de PNAS, suggereert dat de groeiende consumptie van een beperkt aantal nieuwe gewassen ook een wereldwijde toename van obesitas, hartziekten en diabetes kan bespoedigen.

Kwetsbaarder

"Een ander gevaar van een homogener wereldwijd voedselaanbod is dat de landbouw hierdoor kwetsbaarder wordt voor grote bedreigingen als droogte, insectenplagen en gewasziekten, die in veel delen van de wereld door klimaatverandering almaar erger zullen worden", aldus Luigi Guarino, coauteur van het onderzoek en senior wetenschapper bij de Global Crop Diversity Trust.

Lees ook:

 
Lees ook
‘Ga voor kleur’ moet consumptie groente en economie stimuleren

‘Ga voor kleur’ moet consumptie groente en economie stimuleren

Het Nationaal Actieplan Groente en Fruit lanceerde de campagne ‘Ga voor Kleur’. TV-kok Rudolph van Veen, huisarts Tamara de Weijer en demissionair staatssecretaris Martijn van Dam gaven het startsein voor de campagne die mensen moet stimuleren meer groenten en fruit te eten en meer te variëren. Marjolein Streur - Foodlog Vlnr: Van Veen, Van Dam, De...

Jonge Australiër kraakt bewijs voor nadelen verzadigd vet

Jonge Australiër kraakt bewijs voor nadelen verzadigd vet

De jonge Australische onderzoeker Steven Hamley bestudeerde de empirische bewijzen dat verzadigd vet ongezond is. De bewijzen lijken onzuiver en onvoldoende sterk, of zelfs te ontbreken. Dat kan betekenen dat er geen steekhoudende argumenten tegen gebruik van verzadigd vet zijn. Dennis Zeilstra gaf op verzoek van Foodlog zijn eerste kijk op het onderzoek...

Eten moeten we, maar wat is wijs?

Eten moeten we, maar wat is wijs?

Waarom zijn voedingswetenschappelijke inzichten meer omstreden dan die in andere wetenschappen? Dick Veerman - Foodlog Foto: March for Science, Max Pixel Maakt dat wat uit? Jazeker. Het vak is beslissend voor de voedings- en leefstijladviezen ten behoeve van miljarden mensen. 'Goeroes' en wetenschappers onderling bestrijden elkaar openlijk in de pers....