Beeld: Ryan Miguel via Pexels

De Europese Commissie is akkoord met het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van kooien in de veehouderij te verbieden. In 2023 worden wetsvoorstellen om kooien uit te faseren onderdeel van een herziening van de dierenwelzijnsregels.

Eerder in juni 2021 nam het Parlement de resolutie over het kooigebruik met een grote meerderheid aan. De verwachting was toen dat de Europese Commissie inderdaad akkoord zou gaan met de uitvoering van het plan. Om precies te zijn dringt de resolutie aan op een herziening van de verouderde EU-richtlijn over dieren in de veehouderij (95/98/EG), met als doel een einde te maken aan het houden van dieren in kooien. Het gaat daarbij om kooien voor kippen, konijnen, kwartels, eenden en ganzen. Ook de kraamkisten voor zeugen en boxen voor kalveren worden beëindigd.

Vanaf 2027 moet de geleidelijke afschaffing van het kooigebruik starten, als de lidstaten en het EU-parlement ermee hebben ingestemd. Het zorgt ervoor dat 300 miljoen dieren meer ruimte krijgen voor hun natuurlijke gedrag, schrijft CIWF Nederland, mede-initiatiefnemer van het Europees burgerinitiatief  "Stop de kooien – End the Cage Age”, een oproep die 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden. Geert Laugs, Nederlands lid van het burgercomité en directeur CIWF Nederland: “De Europese Commissie heeft naar de stem van de burgers geluisterd die een veel beter leven willen voor de dieren in de veehouderij. Een Europa zonder kooien is nu eindelijk echt in zicht.”

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?